Davutoğlu'ndan net mesaj: Irak’a üçüncü bir ülke karışmasın

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan net mesaj: Irak’a üçüncü bir  ülke karışmasın

GÜNDEM Haberleri

“Musul meselesini provoke eden taraflar, Türk ve Irak hükümeti değildir. Bazıları bu olay üzerinden kendi müdahalelerini unutturmanın peşinde”

Buket Güven ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde AB Reform Eylem Grubu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, hem AB ile gelinen süreci anlattı hem de Irak’la yaşanan Musul krizini yorumladı. İsim vermeden Rusya’yı eleştiren Davutoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye ilkesel olarak DAEŞ’e karşı yürütülen mücadelede en başından itibaren Irak’a destek vermiştir. Terör örgütü, tehdit oluşturduğu andan itibaren bir taraftan Irak merkez hükümetiyle bir taraftan Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle yakın temas içinde olduk. Bu temas çerçevesinde geçen sene sayın İbadi’nin Ankara ziyaretinde, benim Bağdat ziyaretimde bunları konuştuk. Birkaç uçak malzemeyi destek olarak Bağdat’a, yine kapsamlı bir malzemeyi de Erbil’e gönderdik. Dolayısıyla çalışmalar yeni başlamış değil. Başika’da benzer amaçlarla kurulan ve aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var. Burada 2 bini aşkın Musul Ulusal Muhafız Ordusunda görev alacak şekilde yetiştirilmiş Irak vatandaşı, Irak’ın güvenliği için çalışan kardeşlerimiz var. Bu da saklı değil. Irak Savunma Bakanlığı buraya bir ziyarette de bulundu. Dolayısıyla sanki Türkiye gizli bir faaliyet yapıyormuş gibi bir kanaat yayılması kesinlikle doğru değil. 

BAĞDAT’A GİDECEĞİM
 Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için en asli unsurlardan biridir. Şu ana kadar bu konuda Türkiye’den daha hassas bir ülke yoktur. Keşke Irak hükümeti topraklarını terör örgütlerinden koruyabilseydi ve çevre ülkelere bir tehdit teşkil etmeseydi. Başika, sınırımıza 30 km uzaklıkta. Son dönemde istihbari yönden bazı bilgiler elde ettiğimiz için askerlerimizin güvenliği için takviye yaptık. Bu olayı provoke eden taraflar Türk ve Irak hükümeti değildir. Bazıları bu olay üzerinden kendi müdahalelerini unutturarak Türkiye’yi hedefe alıyor. Ben Sayın İbadi’ye bir mektup yazdım ve niyetimizi belirttim. Aramıza herhangi bir üçüncü taraf girmesin. En kısa zamanda Bağdat’a ziyaret gerçekleştirme arzusundayım. Herkes terk etse bile Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğünü korumaya devam edecektir.”

EKİMDE VİZESİZ AVRUPA
 Başbakan Davutoğlu, Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vize muafiyetiyle girmesi hususuna ilişkin ise, şöyle konuştu: “Bir anlaşmayla hemen atılacak bir adım değil. Son Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi’nde karar verdiğimiz şekilde, mart ayına kadar yasal düzenlemeleri yapmamız, mart ayında Avrupa Birliği’nin raporu yazması, daha sonra temmuzdan itibaren ilk pilot uygulamaların başlaması, ekim ayında da vize muafiyetine tam geçişi sağlamamız lazım. Önümüzde çok net bir takvim var. Meclisimizin de muhalefetin de destek olması lazım. Eğer muhalefet vize muafiyetini vatandaşlarımıza hak olarak görüyorsa, -ki kesin görüyordur- o yüzden bir an önce işlemlerin başlatılmasında destek vermeleri gerekiyor. Gecikme yüzünden kimse bizi sorumlu tutmasın. Eğer bu konuda adım atmazlarsa herhalde halk bir sonraki seçimde vize vermez.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...