Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Başbakan Davutoğlu’ndan vizesiz Avrupa müjdesi

Düzenleyen: / Kaynak: iha
Başbakan Davutoğlu’ndan vizesiz Avrupa müjdesi

GÜNDEM Haberleri  / iha

Başbakan Ahmet Davutoğlu vizesiz Avrupa seyahati konusunda müjde vererek, "İnşallah kısa bir zaman içerisinde. Ekim 2016’ya kadar AB üyelerine vizesiz seyahat imkanı oluşacak. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu, Swissotel The Bosphorus’ta düzenlendi.

Genel Kurula Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski Ekonomi Bakanı Ak Parti Deniz milletvekili Nihat Zeybekçi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

“TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜNÜN YURT DIŞINDAKİ YÜZÜ DEİK’TİR”

Genel Kurul’da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, DEİK’in son dönemde yapılan değişikliklerle yeniden yapılandırıldığına dikkat çekerek, “Türk özel sektörünün yurt dışındaki yüzü DEİK’tir. DEİK kurulduğu 1986 yılından bu güne kadar birçok faaliyetlere öncülük etti. Kurduğunuz ortaklıklar, yatırımlarınız, ihracatınızla Türkiye’nin yüz akısınız. Hükümet olarak hayata geçireceğimiz bütün politikalarla ilgili sektör temsilcileri ile görüşmeye önem veriyoruz. Son bir yıl içinde bu heyette bulunan birçok dostumuzla da bir araya geldik. Şunu iyi biliyoruz. Türkiye’de gerçek kalkınma ve büyüme toplumun bütün kapasitesini hareket geçirmekle olur. Biz karar vericiler ancak sizle birlikte yürürsek netice alırız. İlan ettiğimiz reform koordinasyon ve izleme kuruluna DEİK’in de istişari anlamda katılacağını duyurmak istiyorum” diye konuştu.

“AVRUPA’DA YÜZDE 85 KATILIM, YÜZDE 97.5 TEMSİL VE YÜZDE 49.5 İKTİDAR ÇIKMAZ”

Yeni bir döneme girildiğini belirten Davutoğlu, “Türkiye’nin demokrasisine gıpta ile bakıldığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Gelişmiş hiçbir Avrupa demokrasisinde yüzde 85 katılım, yüzde 97.5 temsil ve tüm bunların içinden de 49.5 iktidar çıkmaz. Biz bunu başardık. Sadece oy desteğinden bahsetmiyorum. Aynı şekilde yüzde 97.5 temsil gücüne atıfta bulunuyorum. Bu temsil gücüyle TBMM demokrasi tarihimizin en yüksek temsil oranına sahip olmak üzere özel sorumluluklara da sahip. Muhalefete de çağrıda bulunuyorum. Hep birlikte temsil gücü yüksek bu meclisin görevini yapması ve beklenen reformları gerçekleştirmemiz lazım. Hükümetimizi kurduk. Hükümet programımız onay aldı. AB’ye tam üyelik başta olmak üzere yeni bir sayfa açtık. Sadece hükümetimizin eylem planını açıklamadık, 3 aylık, 9 aylık, 12 aylık perspektiflerle taahhütlerde bulunduk” şeklinde konuştu.

“FACEBOOK CANLI YAYININDA SÖZLERİ YERİNE GETİRDİĞİMİZİ İFADE ETTİM”

Başbakan Davutoğlu dün facebook’tan yaptığı canlı yayın deneyimini de paylaşarak, “Dün Facebook’tan canlı yayınla bir hafta içerisinde verdiğimiz sözlerimizin yerine getirdiğimizi ifade ettim. Ben de beklemiyordum. Habersiz yaptığımız bu canlı yayına ilk 1 dakikada 17 bin kişi katıldı, akşama kadar 1 milyonu aşkın vatandaşımız bunu izledi. Bu da şunu gösteriyor. Tabii sanal medyayı iyi kullanmak lazım ama milletimizin heyecanla bizi takip ettiğini gösteriyor. Biz hesap verme makamındayız. Biz bu hesabı bir tek Allah’a ve milletimize veririz, başka hiç kimseye vermeyiz. Bu yeni bir katılımcı demokrasi anlayışı. Bütün teknolojik imkanları kullanarak bundan sonra da milletimizle iletişim içinde olmaya özen göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında katılımcılara Türkiye’nin ekonomik anlamda yaşadığı değişim ve dönüşümü anlatan Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde de dış ticareti arttırırken cari açıkları azaltmak için, ülkemizi katma değerde yukarı çıkaracak, enerji bağımlılığımızı azaltacak reformları devreye sokmaya kararlıyız. Bu rakamlardaki iyileşmeler elbette sevindirici. Arge tasarım markalaşma alanlarında yetkinliğimiz arttırmalıyız. Yeni reform hükümeti programımızla bu değişimi sağlayacağız ve ikinci atılım dönemini başlatacağız. Zihniyet ve politika değişimini iyi anlamamız gerekiyor. Mesela 2003 yılında çıkardığımız kanunla yerli yabancı yatırımcı ayrımına son vermesek, bu yatırımcıyı çekebilir miydik? Mali disiplini sağlamasak, faiz oranların düşürmesek, bu ihracat artışını sağlayabilir miydik?” diye konuştu.

“THY ATİNA-İZMİ SEFERİNİ BAŞLATACAK, İLK AĞIRLAYACAĞI YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS OLACAK”

Türkiye’nin Dünya’da en fazla temsil edilen 6. ülke konumuna geldiğinin altını çizen Başbakan Davutoğlu, bu bağlamda THY’nin yeni uçuş hattını da açıkladı.

THY’nin 108 ülkede 261 şehre uçtuğunu hatırlatan Davutoğlu, “Yunanistan Başbakanı Sayın Çipras ile Brüksel’de yaptığımız görüşmede bundan sonraki yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantımızı Şubat ayında İzmir’de yapmaya karar verdik. İnşallah THY de Atina-İzmir seferini başlatacak ve ilk ağırlayacağı da Yunanistan başbakanı sayın Çipras olacak” diye konuştu.

“EKİM 2016’YA KADAR AVRUPA ÜLKELERİNE VİZESİZ SEYAHAT İMKANI OLUŞACAK”

Vizesiz Avrupa müjdesini de veren Davutoğlu, “İnşallah kısa bir zaman içerisinde. Ekim 2016’ya kadar AB üyelerine vizesiz seyahat imkanı oluşacak. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Bu sembolik değeri yüksek bir adım. İş adamlarımızı, saygın aydınlarımızın AB ülkesi üye ülkelerin kapılarında, konsoloslukları önünde nasıl beklediklerini biliriz. Bazı iş adamlarımızın mallarını Avrupa fuarlarına gittiğini ama kendilerinin ulaşamadığını bir gerçek olarak yaşardık. Ekim 2016’da inşallah AB’ye vizesiz giriş başlayacak. Burada muhalif liderlere çağrıda bulunmak istiyorum. Bu sürecin işlemesi için bazı reformları gerçekleştirmemiz lazım. Onun içini vize muafiyeti bağlamında bütün yasaları reform paketi haline getiriyoruz ve bunların Mart ayına kadar geçmesi lazım. Eğer 78 milyon vatandaşımızın onurla istedikleri zaman Avrupa’ya vizesiz bir şekilde gitmesini bu sene içinde görmek istiyorsak muhalefet partilerinin işbirliği önemli. Bu reformlar gecikmeden çıkmalı ve vizesiz Avrupa seyahat etme imkanı en geç Ekim ayında sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

“5 AYDI YÜZDE 49.5’E ÇIKMIŞSAK BUNUN TEK BİR SİHİRLİ KELİMESİ VAR SAMİMİYET”

Türkiye’nin seçim belirsizliğine rağmen ekonomik anlamda başarılı bir performans gösterdiğini vurgulayan Davutoğlu, “7 Haziran’dan sona eğer küçük siyasi hesaplarla biz de elimizi taşın altına koymamış olsaydık, eğer diğer partilerin seçim hükümetine bakan vermeme tavrına benzer bir tepki verseydik acaba 3. çeyrekte yüzde 4 büyüme sağlanır mıydık? Biz küçük hesap yapmadık, en cesur kararları almakta tereddüt etmedik. Terörlü mücadeleyi başlattık ‘geçici bir hükümetiz’ demedik. Ekonomik tedbirleri aldık. ‘Sonuçları ne olur etkilenir miyiz’ düşünmedik. Biz 5 ayda 49.5’a çıkmışsak bunun tek sihirli kelimesi var samimiyet. Millet samimi şekilde her türlü fedakarlığımızı gördü ve iradesini bu şekilde ortaya koymuş oldu. Ak Parti kadroları iki seçim arasında iş dünyasına ve millete güven verebilmiştir” dedi.

“ARALIK AYINDA BÜTÇEYİ GEÇİRMİŞ OLSAYDIK 2 AY KAZANACAKTIK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu kalıcı bütçe konusunda muhalefet partilerini eleştirerek şunları söyledi;

“Sayın Genel Başkanlarla TBMM’de yaptığımız görüşmede bir ricada bulundum. ‘Gelin destek verin kalıcı bütçeyi bir an önce geçirelim’ demiştim. Bu hükümet için değil bütün Türkiye için önemli demiştim. Buna olumlu yaklaşacaklar kanaatini edinmiştim. Aralık ayında eğer bunu geçirmiş olsak en az 2 ay kazanmış olacaktık. ‘Eğer daha fazla eleştirmek istiyorsanız mecliste size süre verelim ama gelin vakit kaybetmeyelim’ demiştim. İlk tepkiler olumu olmasına rağmen ana muhalefetten sayın Kılıçdaroğlu’ndan önemli bir mesaja alamadık. Bu sebeple kıymetli bir iki ayı kaybetmiş olduk. Kaybeden Türkiye. Şimdi geçici bütçeyi çıkardık, Ocak ayında kalıcı bütçeyi çıkarmakla uğraşacağız. Gelin bu 4 yılda birbirimizi eleştirelim ama ülkemize zarar getirecek fiillerden vazgeçelim”.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: iha
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...