Devlet operasyonların bitmesini bekliyor! Köye dönene destek

Düzenleyen:
Devlet operasyonların bitmesini bekliyor! Köye dönene destek

GÜNDEM Haberleri

Tekrar evlerine dönmek isteyenlere sosyal yardımlar başta olmak üzere çeşitli tedbirler devreye alınacak.

Oğuzhan Şahin ANKARA - Terör yüzünden evlerini terk edip bölgeden ayrılanlar için devlet yeni tedbirleri devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda hükümet, yeni bazı kalıcı tedbirler için de, operasyonların tamamlanmasını bekliyor. Terörün etkisinin kırıldığı ilçelerde “zarar tespit komisyonları”nın çalışması planlanıyor. Evi zarar görenden işyeri kullanılamaz hale gelenlere kadar tüm hasarlar raporlaştırılacak. Göç edenler için de “Köye Dönüş Projesi”ne benzer bazı adımların uygulamaya sokulması öngörülüyor. Tekrar evlerine dönmek isteyenlere sosyal yardımlar başta olmak üzere çeşitli tedbirler devreye alınacak ve rehabilitasyon faaliyetleri yürütülecek. 
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2014’e kadar Zarar Tespit Komisyonlarına 364 bin 156 başvuru yapılmıştı. Bunlardan 181 bin 127’si hakkında tazminat ödenmesine karar verildi. Toplam zarar tutarı olarak da, 3 milyar 340 milyon TL ödeme yapıldı. 
Köye Dönüş Projesi ise halen Doğu ve Güneydoğu’daki 14 ilde uygulanıyor. Bu illerdeki 62 bin 448 haneden, 386 bin 360 vatandaş, terör yüzünden köylerinden göç etmişti. Bunlardan yarısı yıllar sonra projelerle köylerine döndü. Valiliklerce teklif edilen projelere sağlanan desteklerin miktarı 225 milyon TL’yi buldu. Sur’dan Cizre’ye, Nusaybin’den Dargeçit’e kadar çeşitli ilçelerden göçenler için de benzer adımların devreye sokulması üzerinde duruluyor. Son olayların ardından bu yıl göçenlerin sayısının 100 bin civarında olduğu iddia ediliyor.

ASKER, ZIRHLI ARAÇLARLA AİLELERİ TAHLİYE EDİYOR
Güvenlik güçleri operasyonun ilk gününden bu yana talep eden yaklaşık 100 aileyi Cizre’den tahliye etti. 25 kişilik Tutar ailesi de ilçeden son tahliye edilenler arasında yer aldı. Talepleri üzerine güvenlik güçlerince zırhlı araçlarla evlerinin yakınından alınan aralarında 7 çocuğun bulunduğu aile üyeleri, yanlarına az sayıda eşyanın yanı sıra evlerindeki Kur’an-ı kerim’i de alarak ilçeden ayrıldı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...