Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya ilişkileri eski günlerine geri dönecektir

Düzenleyen:
Çavuşoğlu: Türkiye ve Rusya ilişkileri eski günlerine geri dönecektir

GÜNDEM Haberleri

Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneğini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hiç merak etmeyin bir gün yine Türkiye-Rusya ilişkileri eski günlerine dönecektir. Biz buna hep önem veriyoruz. Başlattığımız ve gerçekleştireceğimiz önemli projelerimiz de var. Ve halkların arasında oluşan bu bağı koparmaya kimsenin gücü yetmez. Ne siyasetçilerin bizim gücümüz yeter. Biraz daha sabredeceğiz" dedi.

Hafta sonu programlarına memleketi Antalya’da devam eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, beraberindeki milletvekilleri İbrahim Aydın, Atay Uslu, İl Başkanı Rıza Sümer ile birlikte Konyaaltı Liman Mahallesi’nde bulunan Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı’yı ziyaret etti.

Bakan Çavuşoğlu, dernek girişinde İrina Balcı ve yöresel kıyafetli Rus çocukları tarafından karşılandı. Bakan Çavuşoğlu çocukların ikram ettiği ekmeği tuza banarak yedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasına zaman zaman Rusça devam ederek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Siyasetçi olarak 24 Kasım’dan bu yana mesajlar verdiklerini belirten Bakan Çavuşolu, halktan halka verilen mesajların daha önemli olduğunun altını çizdi.

24 Kasım’da herkesi üzen uçak düşürme olayının gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Biz bu olaydan dolayı duyduğumuz üzüntüyü, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak dile getirdik. Değişik platformlarda dile getirdik. Gerçekten üzüldük. İşin insani boyutunu da hiç ihmal etmedik. Ve hayatını kaybeden pilotun oradan alınması ve Rus mevkidaşlarımıza teslim edilmesi noktasında Türkiye hassas davranmıştır. Rus yetkilileri de bize teşekkür etmişti. Ama bu bizim insani görevimizdir teşekkür için yapmadık" dedi.

"SÜREÇTEN HALKLARIN ETKİLENMEMESİ GEREKİR"

Tarihe bakıldığı zaman devletler, ülkeler arasında yer yer sorunlar, savaşlar krizlerin olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "100 Avrupa ülkeleri ve toplulukları birbirleriyle savaşmıştır. Soğuk savaş döneminde ülkeler kramplara ayılmış, sonra Berlin Duvarı yıkıldı. Duvarlar aşıldı. Son 15 senedir Türkiye-Rusya ilişkileri adeta tuğla üzerine tuğla konularak inşa edildi. Bu ilişkilerin bu noktaya gelmesinde iki lider Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in büyük katkıları olmuştur. Şimdi geldiğimiz noktadan bu süreci nasıl aşabiliriz. Bunun üzerinde durmamız lazım. Bundan kesinlikle halkların etkilenmemesi gerekiyor. Maalasef Rusya’da yaşayan bazı Türk vatandaşlarına yönelik, olumsuz adımlar atıldı. Bundan duyduğumuz üzüntüyü muhataplarımıza söyledik. Antalya’dan 3 tane öğrenci yanıma geldi. Onları üniversiteden geri göndermişler. Kendilerine yeni okul arıyorlar. Ukrayna’da bir okula gidecekler. Bu tür uygulamaların yanlış olduğunu ve önlem alacaklarını mevkidaşım bana söyledi. Bu Rusya vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü engelleyici bir politikaya da dönüşmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE VE RUSYA HALKLARI KARDEŞTİR"

"Umarım Rus dostlarımız attıkları bu adımları yeniden gözden geçirir" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak, Rusya’nın Türkiye’ye dönük aldığı kararlar, attığı adımlara karşı herhangi olumsuz bir adım atmadık. Biz Rusya’dan çekindiğimiz ya da suçluluk psikolojisi içinde olduğumuz için bu adımları atmadığımızı düşünmesinler, dedik. Tam tersi, Rusya’ya önem veriyoruz. Rusya bizim için sadece coğrafi bir komşu değil, bizim için önemli bir ortak, partner. O nedenle sabırla bekliyoruz, adım da atmıyoruz. Türkiye ve Rusya halkları kardeştir, dosttur. Kültürel olarak bir çok bakımdan da ticari bağlarla, Rus vatandaşlığına geçmiş, Rus kökenli vatandaş ve aynı şekilde Rusya’da yaşayan Türk vatandaşları var. İki halkın bundan etkilenmemesi için böyle adımlar atmadık. Bu süreçte Türkiye ve Antalya’da yaşayan Rus vatandaşlarına olumsuz bir davranışın olmadığı tam tersine yetkililerin Türk milletinin daha yakın davrandığını görüyoruz. Olması gereken de budur" ifadelerini kullandı.

"RUSYA İLE İLİŞKİLER BİRGÜN YİNE ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK"

Bu sürecin aşılması için çaba sarf ettiklerini ve çaba sarf etmeye devam ettiklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Hiç merak etmeyin bir gün yine Türkiye-Rusya ilişkileri eski günlerine dönecektir. Ve biz buna hep önem veriyoruz. Başlattığımız ve gerçekleştireceğimiz önemli projelerimiz de var. Ve halkların arasında oluşan bu bağı koparmaya kimsenin gücü yetmez. Ne siyasetçilerin, bizim gücümüz yeter. Biraz daha sabredeceğiz. Her şey iyi olacak" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rus vatandaşlarının yeni yılını kutlayarak, her zaman yanlarında olduklarını kaydetti.

"KRİZ ORTAMI SONA ERSİN"

Antalya Rus Kültür Sanat Derneği Başkanı İrina Balcı, Rus kökenli Türk vatandaşı ve Ruslar için yılbaşı kutlamalarının çok özel olduğunu söyledi.

Kutlamalara katıldığı için Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür eden Balcı, "İçinde bulunduğumuz günlerde talihsiz bir süreç yaşıyoruz. Bu krizden ekonomik ve sosyal açıdan etkilenen şehir Antalya ve bizlerdir. Antalya’nın turizm ve tarıma dayalı ekonomisi var. Bizim toplumumuza mensup insanların büyük çoğunluğu turizm endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Bu durum sadece bizleri değil Rusya’da yaşayanları da etkiliyor. Bizler bu kriz ortamının biran evvel sona ermesini arzu ediyoruz" dedi.

Türkiye’de krize rağmen kendilerine büyük yakınlık gösterildiğinin altını çizen İrina Balcı, "Ruslar ve Türkler iki farklı millet ama çok yakın ilişkilerimiz var. Hepinizin yeni yılını tebrik ediyorum. Umarım yeniden barış ve sevgi dolu günler geri gelir" diye konuştu.

"GÜNEŞLİ GÜNLER GELECEK"

Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Eketherina Gündüz ise krizin çabuk geçmesini beklemediklerini belirerek, "Hava güzelken bazen kara bulut ve yağmur da olabilir. Ama sonuç olarak bu hava geçicidir. İnanıyorum yeniden güneş açacak. Biz de bu havanın düzelmesi için elimizden geleni yapacağız" ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu’na, Türkiye’de faaliyet gösteren Starmar Mermer ortağı Rus iş kadını Valeria Aslanoğlu hobi amaçlı çizdiği Hürrem Sultan tablosunu hediye etti.

Ziyaretin ardından Bakan Çavuşoğlu, İrina Balcı ve diğer Rus vatandaşları ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...