ODTÜ öğrencileri: Polis bile giremiyor can güvenliğimiz yok

Düzenleyen:
ODTÜ öğrencileri: Polis bile giremiyor  can güvenliğimiz yok

GÜNDEM Haberleri

“Mescit kapısına gelip sopalarla saldırdılar. Arkadaşlarımız hastanelik oldu. Polis kampüse giremedi. Rektörlük, sadece sakin olun diyor…”

GÖKHAN KAYA

Türkiye’nin en gözde yüksek eğitim kurumlarından Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) adı, bilim yerine şiddet ve radikalleşmeyle anılıyor. Son olarak namaz kılan öğrenciler, marjinal solcu bir grup tarafından darp edildi. Gazetemize açıklamalarda bulunan öğrencilerin sözleri, ODTÜ’de yaşananları baskıyı tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Namaz kıldığı için şiddete uğrayan bir öğrenci de şunları anlattı: “ODTÜ hazırlıktaki mescidin kapasitesi 6-7 kişi. Bu kapasite yetersiz. Geçen sene başlanan yeni hazırlık mescidi inşaatı, tepkiler üzerine durduruldu. İnşaatın tekrar devam etmesi adına öğlen namazında hazırlık mescidinin karşısındaki basketbol sahasında namaz kılındı. Namaz kılanlara fiziki bir müdahale olmadı ancak seccadeler tekmelerle toplandı. 
İkindi namazı için kütüphane mescidine giden arkadaşlar kapıda bekleyen 5-6 kişilik grubu görerek diğer arkadaşları da mescide çağırdı. Namazı bitirip dışarı doğru yöneldiğimde dışarıdan arbede sesleri gelmeye başladı. Kapıya çıkıp baktığımda ormanlık alana doğru iki kişinin ayrı ayrı gruplar tarafından çekilmiş olduğunu gördüm. Birisi yerde yatıyordu ve karşıdaki grup tarafından erkek-kız fark etmeksizin tekmeleniyordu. 
Mescitteki arkadaşların bir bölümü o tarafa doğru gitti ve iki arkadaşı da alarak tekrar mescide döndüler. Bu sırada tam manasıyla sokak dövüşü yaşandı. Bir olayda da sopalarla mescidin kapısına kadar geldiler. Barikat oluşturduk, ama bazı arkadaşların koluna ve başlarına vurdular. Can güvenliğimizden endişe duyuyoruz. Olayların başından itibaren defalarca 155’i aramamıza rağmen kampüs içine polis giremedi. Kampüsün içindeki özel güvenliğin de olay yerinde bulunmaması nedeniyle saldırıyı kendi imkânlarımızla savunmamız gerekti. Rektörlük her olayda sadece sakin olmamızı söylüyor.”

Bu kafa her şeye karşı

Birçoğu marjinal örgüt mensubu öğrencilerin “Burası bizim okulumuz havasında” olduğunu anlatan ve ismini vermekten çekinen bir ODTÜ’lü talebe, “Normalde okul panosuna afiş asabilmek için üniversitenin kültür işlerinden izin almanız gerekir. Onlar afişleri izinsiz astıkları gibi, görmek istemedikleri, ideolojileriyle uyuşmayan afişleri kaldırıyorlar” dedi. 
YERLİ UYDUYA BİLE PROTESTO
Son yaşananlar, ODTÜ’lü marjinal öğrencilerin önceki yıllarda yaptığı ve üniversiteye gölge düşüren diğer eylemleri akıllara getirdi. Son dönemde akıllara kazınan olaylardan ilki 2012 yılında yaşandı. O dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’den fırlatılan Göktürk-2 uydusunu canlı olarak izlemek için ODTÜ’ye gitmişti. Erdoğan’ın gelişini protesto eden öğrenciler, polisle çatıştı, olaylar çıkardı. Öğrenciler, polisin müdahalesini bahane ederek, ülke gündemini 1 hafta boyunca meşgul edecek protestolara imza attılar. İki yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 5 milyon Ankaralının hayatını kolaylaştıracak olan Eskişehir Yolu’nu Konya Yolu’na bağlamak için yapacağı yol, ODTÜ’lü öğrencilerin ve üniversite yönetiminin büyük direnciyle karşılaşmıştı. Ağaçların kesileceğini bahane eden öğrenciler, yolun yapılmaması için yol kesmeye varan protesto eylemlerine girişmişti. 
ODTÜ Yolu olarak bilinen daha sonra 1071 Malazgirt Bulvarı adı verilen yol tüm engellemelere rağmen 4 ayda tamamlanırken, bulvara bin 22, 15-25 yaşlarında ıhlamur ağaçları ve akçaağaç, 3 bin 105 adet büyük boylu atlas sediri, karaçam, göknar, mavi ladin ve mavi Arizona Selvisi ile 105 bin çalı ve 177 bin mevsimlik çiçek dikildi. Ayrıca 75 bin metrekare de rulo çim serilerek hizmete açılan yol, bugün ODTÜ’lü öğrenciler başta olmak üzere tüm Ankaralıların vazgeçilmez güzergâhı arasında girdi.

Dindarlara her fırsatta şiddet var

2013 yılında sosyal medyaya konulan bir video büyük tartışmaların fitilini ateşlemişti. Videodaki görüntüler, ODTÜ’de başörtülü öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından gördüğü baskıyı gözler önüne seriyordu. Ellerinde dövizler taşıyan bir grup, kayıt için bekleyen başörtülü öğrencilere kampüsü terk etmeleri için baskı yapıyordu. Bu yıl içinde mescit tartışmalarının öncesinde dindar-muhafazakâr öğrenciler yine bir saldırıya maruz kalmıştı. Geçen mart ayında ODTÜ yerleşkesindeki camide, Siyer Vakfı Başkanı Muhammed Emin Yıldırım’ın programına katılmak isteyen öğrenciler, radikal bir öğrenci grubunun saldırısına uğramıştı. Başörtülü öğrenciler bundan nasibini almıştı. 2013’te yurt geneline yayılan Gezi Park’ı olaylarında yine başı çekenler ODTÜ’lü öğrenciler olmuştu. Bu öğrenciler, terör örgütü DAEŞ’in Suriye’deki Kürtlerin ağırlıklı olarak yaşadığı bölge olan Kobani’ye saldırmasıyla başlayan protesto gösterilerinde de yer almayı ihmal etmediler.  

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...