Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

MİT TIR'ları soruşturmasında sıcak gelişme, tahliye edildi!

Düzenleyen:
MİT TIR'ları soruşturmasında sıcak gelişme, tahliye edildi!

GÜNDEM Haberleri

"Selam Tevhid'de Kumpas'' soruşturması kapsamında, Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması eylemiyle ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde tutuklanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın'ın tahliyesine karar verildi.

Soruşturma kapsamında kasım ayında tutuklanan Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, aylık tutukluluk incelemesi kapsamında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.
Tutukluluk incelemesini değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, "Selam Tevhid'de Kumpas" soruşturmasını yürüten savcıdan tutuklu şüpheliler hakkındaki görüşünü sordu. Soruşturmayı yürüten savcılık da Aydın'ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmesini, diğer şüphelilerin ise tutukluluk halinin devamını talep etti.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği de Tümgeneral İbrahim Aydın'ın, "suç vasfının şüpheli lehine değişme ihtimali, eylemlerdeki rolü, şüpheliye yönelik delillerin büyük oranda toplanması"nı dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Hakimlik, hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasına hükmettiği Aydın'a, yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Hakimlik diğer şüpheliler Celepoğlu ve Cihangiroğlu'nun ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
Bu arada, savcılığın aynı zamanda Aydın'ın ek ifadesini de aldığı öğrenildi.

- Soruşturmanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisini tutuklandı.
Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verildi, operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

- MİT tırları ile "Selam Tevhid" bağlantısı
Soruşturma kapsamında, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine 5 Nisan'da başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Aynı soruşturmada gözaltına alınan eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 3 emniyet personeli tutuklanırken, 3 emniyet personeli de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elde edilen yeni deliller doğrultusunda, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer 6 Ekim'de tutuklandı, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında da 11 Kasım'da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Soruşturmayı yürüten savcılık, bir kısım şüphelilerle ilgili dosyayı tamamlayarak, firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişi hakkında iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım'da kabul edildi.

Şüpheliler Ekrem Dumanlı, Gültekin Avcı, Ali Fuat Yılmazer ve diğer bazı polislerle askerler hakkında dosya üzerindeki incelemesini sürdüren savcılık, MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili 28 Kasım'da Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun ifadesini aldı. Aydın, Celepoğlu ve Cihangiroğlu, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce 29 Kasım'da tutuklandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...