Suudi-İran gerilimi Türkiye’nin enerji maliyetlerini düşürecek

Düzenleyen:
Suudi-İran gerilimi Türkiye’nin enerji maliyetlerini düşürecek

GÜNDEM Haberleri

İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan siyasi kriz sonrası iki ülkenin enerji konusundaki rekabeti Türkiye’ye yarayacak. Uzmanlar, iki ülkenin Türkiye’ye sattığı petrol ve gaz fiyatlarında indirime gitmesini bekliyor.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim petrol fiyatlarını etkilerken, gelişmelerin Türkiye’ye iki açıdan olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Enerji uzmanları hem İran hem de Suudi Arabistan’ın enerji politikalarında Türkiye’ye daha fazla önem vereceğine dikkat çekiyor. Bu kapsamda artan rekabetin Türkiye’nin hem petrol hem de doğalgaz faturasının düşmesine katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin dünya enerji merkezi (hub) olmasına yönelik katkısının da artması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya gelişmesinin ardından alternatif pazarlar arayan Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmelerden olumlu yönde etkileneceğini söyledi. Kumbaroğlu, Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı gelişmelerin ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmesine yönelik çalışmalarını artırdığını belirterek Suudi Arabistan’dan gelebilecek sıvılaştırılmış doğalgaz’ın  İran ile fiyat pazarlığına da olumlu yansıyacağını söyledi.

MERKEZ OLACAĞIZ

Alternatif pazarların çeşitlenmesinin rekabeti artıracağını dile getiren Kumbaroğlu “Pazar çeşitlendirmesi fiyatlara yansır. Alıcı en ucuz nereden gelirse oradan alacak.  Ayrıca Türkiye hem İran hem de Suudi Arabistan gibi Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin petrol ve doğalgaz ihracında en ekonomik rota. Avrupa pazarına mal satmak isteyenler Türkiye üzerinden ticaret yapmak istiyor. Yaşanan tüm bu gelişmeler Türkiye’ye katkı sağlar” diye konuştu. Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise Türkiye’nin süreci dengede götürmesi gerektiğini belirterek “İran’la yakınlaştığınızda Suudi Arabistan, Suudi Arabistan ile yakınlaştığınızda İran açısından problem olabilir. Türkiye meseleye enerji arz güvenliği açısından bakmalı. Gelişmeler Türkiye’nin enerji merkezi olma yolundaki sürece de katkı sağlayacaktır. Türkiye denklemi iyi yönetirse bundan yararlanabilir. İki ülkenin de Türkiye’ye ihtiyacı var” dedi.

REKABET BİZE YARAYACAK

Arabistan’ın günlük petrol üretimi 10 milyon varil, İran’ın üretimi de 3 milyon varil. İran üzerinde uygulanan ambargonun kalkması ile üretimin günlük 7 milyon varile yükselmesi bekleniyor. Uzmanlar, iki ülkenin enerji ticaretinde rakip olmasının Türkiye’nin bu ülkelerden aldığı enerji maliyetinde düşüş anlamına geldiğini söylüyor.  Kaynak: Star

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...