4 yeni Habur geliyor

Düzenleyen:
4 yeni Habur geliyor

GÜNDEM Haberleri

Terörün kapattığı Habur Sınır Kapısı, Türkiye ile Irak arasındaki ticarette tek alternatif olmaktan çıkıyor. Sınıra 4 yeni kapı daha geliyor.

Türkiye ihracatının can damarı olan Habur'a alternatif sınır kapıları geliyor. Amaç, terör olayları nedeniyle 3 hafta kapalı kalan ve ihracatçıya 500 milyon dolar zarara neden olan kapıyı tek alternatif olmaktan çıkarmak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalışılan ve yerleri tespit edilen 4 yeni kapı ile ilgili çalışmaların yüzde 70'ini tamamladı. Türkiye tarafındaki bürokratik ve imar işleri önemli ölçüde tamamlanırken, konunun karşı taraftaki muhatabı olan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile de görüşmelerde sona gelindi. Yeni kapılarla ilgili hazırlanan geniş çaplı raporlar üzerinde yakın zaman önce Türkiye'ye ziyarete gelen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile de mutabakat sağlandı. Taraflar sürecin hızlandırılması konusunda anlaştı. 

YERLER BELİRLENDİ

Yeni sınır kapılarının adresleri de belli oldu. Gülyazı, Aktepe, Ovaköy ve Üzümlü sınır kapıları yakın zaman içinde Habur'un yükünü alacak yeni güzergâhlar olacak. Ayrıca Hakkari Umurlu Kapısı'nın da açılması için çalışmalar sürüyor. Alternatif kapıların peyderpey hayata geçirilerek 2017'ye kadar tamamlanması planlanıyor. 

ARAÇ GEÇİŞİ BAŞLADI

Terör eylemleri nedeniyle 22 gündür kapalı olan Habur Sınır Kapısı'nda 15 bine yakın TIR mahsur kalınca ihracatçıların zararı 500 milyon doları aştı. Mallarının kapıda çürümesinden endişe eden ve Irak pazarını kaybetmek istemeyen ihracatçılar, rotayı İran'a kırıp, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan TIR'larını geçirerek Irak'a göndermeye çalışıyordu. Önceki gün Habur Sınır Kapısı'nda yeniden araç geçişi başladı. İlk etapta, bozulma ihtimali yüksek ürünleri taşıyan TIR'lara öncelik verildi. Konvoylar halinde TIR'ların, askeri araçların eskortluğunda güvenlikleri sağlanarak geçişleri yapılıyor. Araçların, ilçe merkezinden değil, yeni yapılan çevre yolundan ulaşımları sağlanıyor. 

KAPASİTEYİ KARŞILAMIYOR

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği ise, günde 4 bin civarında TIR'ın giriş-çıkış yaptığı Habur Gümrük Kapısı'nın kapasiteyi karşılamadığını belirterek, "Bu konuda projelendirilen çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi. 

Kaynak : Sabah

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...