MHP’den ’yeni anayasa ve başkanlık sistemi’ açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: iha
MHP’den ’yeni anayasa ve başkanlık sistemi’ açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / iha

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, anayasa yapmanın TBMM’nin işi olduğunu belirterek, başkanlık sistemi ile parlamento ve milletin bypass edilmek istendiğini savundu.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın anayasanın yenilenmesine yönelik verdiği mesajlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oktay Vural, İsmail Kahraman’ın son derece dengeli bir yaklaşım gösterdiğinin altını çizdi. Vural, “Son derece dengeli, Türkiye’nin ihtiyacı olan bir anayasa yapılması konusunda dengeli yaklaşımı ve bu iradenin TBMM’deki partilerin mutabakatı ile oluşacağını belirtmek suretiyle herhangi bir yönlendirme yapmadan bir uzlaşmaya da davet ederek bir çağrıda bulundu” dedi.

İsmail Kahraman’ın gönderdiği mektubun henüz ellerine ulaşmadığının altını çizen Vural, “Anayasayı TBMM’de milleti temsil eden partiler, milletimiz yapar. Anayasayı sırça köşklerden kurtarmak, millete mal etmek zorundayız. Anayasa yapmak yürütmenin işi değildir. Anayasa yapmak TBMM’nin işidir. Biz de MHP olarak uzun yıllardır özlemini duyduğumuz bir anayasa yapımı, anayasanın yenilenmesi konusunda olumlu katkılarımızı ortaya koyacağız” diye konuştu.

"BYPASS" BENZETMESİ

“TBMM aziz milletimizi yönetim iradesinden uzaklaştırılıyor” ifadelerini kullanan Vural, millete karşı değil başkana karşı bir yürütme ve yargı öngörüldüğünü söyledi. Vural, “Parlamento ve millet gerçekten bir bypass yapılmakta. Bu sistemde milletvekillerinin maalesef vatandaşla milletin sorunları ve ilişkisi kesilmektedir. Aslında önerilen sistem parlamentoya ve milletin iradesine darbedir. Milletle milletin Meclis’i olan parlamentonun bağı koparılmak istenmektedir. Vatandaşlarımız Türkiye’nin meseleleri ve kendi meseleleri hakkında milletin vekilleri aracılığıyla parlamentodan talepte bulunmakta, milletvekillerine bu yönüyle denetim yetkisiyle parlamento çerçevesinde yürütmenin millete daha fazla sorumlu olmasını sağlamaktadır. Önerilen sistemde parlamento denetimi yoktur. Önerilen sistemde parlamentonun yürütmeye soru sorma ve denetleme imkanı yoktur” şeklinde konuştu.

"BU KOMİSYONDAN SONUÇ ÇIKAR MI ?"

“Muhalefet partileri parlamenter sistem, AK Parti başkanlık sistemi diyor. Bu kadar net tarafların görüşleri ortadayken bu komisyondan bir sonuç çıkabilir mi?” sorusu üzerine Vural, sistemlerin ülkelerin tecrübeleri çerçevesinde geliştiğini kaydederek, “Adalet ve Kalkınma Partisi yürütmeyi güçlendirmek istiyorsa bunun yolu parlamentoyu zayıf bırakmak değil, parlamentonun denetimiyle güçlendirilmiş yürütmeyi getirmektir. Milletin hayrını düşünmek lazım. Parlamenter sistem içerisinde meselenin çözümü konusundaki görüşlerimizi ifade edeceğiz. Burada değerlere bakmak lazım. Korumamız gereken değerlerdir. Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü koruyacağız. Milli devlet ve üniter devletimizi koruyacağız. Bu durumda başkanlık ucubesi gibi Türkiye’yi federasyon ve eyalete götürmenin üst yapısı olanı herhalde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin istememesi gerekir. Önerdikleri sistem Türkiye’de tamamen özgürlükleri kısıtlayabilecek, dikta özlemini gerçekleştirecek ve PKK’nın federasyon eyalet taleplerini meşrulaştıracak bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: iha
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...