Irak Başbakanından Türkiye'ye mesaj

Düzenleyen:
Irak Başbakanından Türkiye'ye mesaj

GÜNDEM Haberleri

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Türkiye komşumuzdur ne biz ondan uzaklaşabiliriz ne de kendisi bizden uzaklaşabilir. Bölgede yaşanan kızışmadan dolayı üzüntü duyuyoruz ve bu kimsenin çıkarına değil. Irak, kimseyle çatışmaya girmek istemiyor" dedi.

Haydar el-İbadi, Irak Polisi'nin 94. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Bağdat'ta  düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Türkiye ile düşman olmak istemiyoruz. Irak  topraklarındaki Türk güçlerin bulunmasına izin vermeyiz. Türkiye, komşumuzdur ne  biz ondan uzaklaşabiliriz ne de kendisi bizden uzaklaşabilir. Türkiye'nin askeri  varlığı Irak'ın egemenliğinin ihlalidir. Biz IŞİDile mücadeleye muktediriz. Eğer  bir ülkenin yardımına ihtiyaç duyarsak da talebe bulunuruz" ifadelerini kullandı.

İbadi, "Bölgede yaşanan kızışmadan dolayı üzüntü duyuyoruz ve bu  kimsenin çıkarına değil. Irak, kimseyle çatışmaya girmek istemiyor. Irak'ın Suudi  Arabistanlı din adamının idamına itiraz etme hakkı vardır" ifadelerine yer verdi.
 
Irak'ta Iraklılar dışında IŞİD ile karada savaşacak hiçbir yabancı  gücün bulunmadığını öne süren İbadi, uluslararası koalisyon güçlerine ait tüm  eğitmen ve müsteşarların Irak'a vize ile giriş yaptığına işaret etti.
 
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
 
Ayrıca yolsuzluğun dini ve mezhebi olmadığını ve yolsuzluk yapanları  savunmayacaklarını ifade ederek, "Tüm istihbarat araştırmaları teröristlerle  yolsuzluk yapanların arasında gizli anlaşma olduğunu gösteriyor" dedi.
 
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daha önce Türkiye ziyaretinde destek talep etmesi üzerine, Peşmerge ve yerel grupların eğitimi için bölgeye gönderilen Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş ve 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, askeri eğitmenlere yönelik tehditler konusunda istihbarat alındığını açıklamış, bu nedenle bir güç kaydırması yapıldığını bildirmişti. Ancak Irak hükümeti, egemenlik haklarının ihlal ediliği gerekçesiyle birliklerin geri çekilmesinde ısrarcı olmuştu. Türkiye bu gelişme karşısında askeri birliklerini yeniden tanzim etmişti.
 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...