"Umut yolcuları" hava koşullarını dikkate alıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
"Umut yolcuları" hava koşullarını dikkate alıyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklardan kaçarak Avrupa hayaliyle yollara düşen “umut yolcuları”, yasal olmayan geçiş için mevsim şartlarını dikkate alıyor.

AB üyesi iki ülkeye sınır Edirne’deki yasal olmayan geçişler incelendiğinde Avrupa hayaliyle yola çıkanlar, kaçak geçiş için mevsim şartlarına göre hareket ediyor. Ekonomik buhran, siyasi çalkantılar, iç savaş gibi nedenlerle ülkelerini terk edenlerin Avrupa'ya gitmek için Ege’nin dışında kullandığı güzergahlardan biri de Edirne. Kimi zaman Meriç Nehri’ni aşarak Yunanistan’a geçmeyi deneyenler, bazen de hududu yaya olarak geçmeye çalışıyor.
Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Hudut Birlikleri, geçen yıl 14 bin 290 kaçak ve sığınmacıyı yasa dışı geçiş sırasında yakaladı. Bu sayı, önceki yıl ise 16 bin 943'tü.
Yakalama sayıları incelendiğinde, Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisinin yoğun yaşandığı ve "Edirne ayazı" olarak bilinen soğukların olduğu aralık, ocak ve şubat aylarında yasa dışı geçiş denemelerinin hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemden daha düşük olduğu görülüyor.
Hava sıcaklıklarının sıfırın altında olduğu geçen yıl aralık, ocak ve şubat aylarındaki kaçak geçiş denemeleri bahar ve yaz aylarındaki teşebbüslerin üçte birine kadar indiği kayıtlardan anlaşılabiliyor.
Edirne'de 2015 yılında aralık ayında 889, ocak ayında 654, şubat ayında 651, nisanda 1149, mayısta 1132, haziranda 1148, temmuzda 1453, ağustosta 1892 kaçak ve sığınmacı huduttan geçmeye çalışırken yakalandı.
Kaçak ve sığınmacılar, hareket alanlarını da sınırlayan kış mevsiminde geçişler için denizin durumunu da gözleyerek Ege Denizi'ne yöneliyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...