Davutoğlu'ndan 2 numaraya kritik 2 soru!

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan 2 numaraya kritik 2 soru!

GÜNDEM Haberleri

Başbakan, İstanbul’da ağırladığı ABD Başkan Yardımcısı Biden’a “Şehitlerimizin yakınlarıyla neden görüşmediniz? El Kaide sınırınızda hendek kazsa ne yapardınız?” diye sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İstanbul’da ABD Başkanı Obama’nın yardımcısı Joe Biden ile bir araya geldi. Davutoğlu, Biden’a  PKK ve PYD konusunda Türkiye’nin duyduğu kaygıları dile getirdi. İki lider, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde 2,5 saat süren görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, “Biz, DAEŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik, görmüyoruz” dedi ve ABD’den de aynı tavrı beklediklerini ifade etti. Washington yönetiminin devleti ‘katil’ ilan eden gazeteci ve akademisyenlere verilen desteği eleştiren Davutoğlu, Biden’a “Akademisyenlerin hazırladığı o metni gördünüz mü?” diye sordu ve ekledi? “El Kaide veya başka bir terör örgütünün ABD’de herhangi bir bölgeyi işgal edip silahlı teröristleriyle kapatması, hendek kazması, meşru güvenlik güçlerinin girmesine izin vermemesi ve sivil insanları hedef alması durumunda ne yapılırdı?” Davutoğlu, “Bildiride bu bölgelerin tümünün terör örgütü unsurlarına bırakılması isteniyor. Problem bu” diye bilgi verdi.

DİĞERLERİNİ DİNLEMEDİNİZ
Joe Biden, önceki gün birbirine çok yakın siyasi görüşte ve içinde Esad destekçisi olan gazetecilerle görüşmesi dikkat çekmişti. Toplantıya; muhalif köşe yazarları Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile YouTube’a Türkiye’de koyulan yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyan Prof. Yaman Akdeniz katılmıştı.
Başbakan Davutoğlu,  Biden’a bu konuda da serzenişte bulundu ve “Bunda olağanüstülük görmüyoruz ama tabii beklentimiz ve talebimiz şudur ki, bu resmi bütün olarak görmek, sadece tek bir boyutuyla değil, bütün boyutlarıyla bu resmi görmek. PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, vatandaşlarımızın yakınlarıyla niye görüşmediniz? Onları da dinlemenizi beklerdik” dedi.

BAŞİKA MUTABAKATI
Türkiye’nin beklentisi, ABD’nin PYD’yi   de PKK gibi kabul ettiklerini açıklamasıydı. Ancak Biden, “DAEŞ ile ilgili konularda, PKK, El Nusra konusunda hemfikiriz. Bunlar terörist gruplardır. PKK terör örgütüdür ve yapmaya devam ettikleri şey kesinlikle çirkince. PKK silah bırakmamayı tercih ederek Türkiye’ye başka seçenek bırakmadı” diyerek PKK’nın terör örgütü olduğunu söyledi. Ancak, PYD’nin adını bile anmadı. Hatta bu konunun gündeme geleceğini bildiği için de gazetecilerin sorularını kabul etmedi. Bu yüzden görüşmede PYD konusunda uzlaşma çıkmadı. Türkiye’nin bir süredir başını ağrıtan Başika konusunda ise mutabakata varıldı.   ABD Başkan Yardımcısı, Irak’ın Başika kampında yer alan DAEŞ'le mücadele eden Türk birliğinin varlığının devam etmesi konusunda Türkiye’yi destek verdi.  
Haritalar üzerinden durum değerlendirmesinin yapıldığı zirvede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral S. Bahadır Köse ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya da katıldı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...