Depreme en hazır ilçe Ümraniye

Düzenleyen:
Depreme en hazır  ilçe Ümraniye

GÜNDEM Haberleri

Belediye Başkanı Hasan Can, “Bugün Ümraniye’de mevcut 295 bin adet bağımsız bölümün 165 bini, bizim dönemimizde yapıldı. Konutların yüzde 75’i, 1999 sonrasına ait. Depreme en hazırlıklı ilçe olduğumuzu söyleyebilirim” dedi

Büyük Marmara depreminin ardından Türkiye genelinde başlayan kentsel dönüşüm hamlesi devam ederken; problemli bina fazlalığı sebebiyle özellikle İstanbul’da belediyeler de harıl harıl çalışmalarını sürdürüyor. Mevcut konut stokunun yaklaşık yüzde 75’i 1999 depreminden sonra yapılan Ümraniye, bu konuda başı çeken ilçeler arasında. “12 yıldan bu yana çok ciddi bir başarı yakaladık. İlçemizi âdeta yeniden inşa ettik” diyerek süreci anlatan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, şöyle konuştu: “Biz kentsel dönüşümle aslında vatandaşların önünü açtık. Mevcut imar planını en iyi, titiz şekilde uygulayarak, kaçak yapılaşmaya izin vermeyerek ve vatandaşın önündeki engelleri kaldırarak, hızlı hareket etmelerine, sağlıklı neticeye ulaşmalarına yardımcı olduk. Parsel bazında teşvik yerine, parsellerin birleştirilmesini sağladık. Vatandaş sadece kendi parselinde inşaat yaparsa çok avantajlı olmuyor. Ama 3-4 parsel birleşerek yapılırsa, imar planları yüzde 30 daha fazla hak tanıyor. Diyelim ki 4 parsel birleşti, bin metreyi buldu, yüzde 30 fazla alacaklar. Ama 4 ayrı blok yapamayacaklar. Bin metrenin 300 metresine kuracaklar. 700 metre de bahçe olacak. Bahçenin ve binanın altını otopark yapmak istiyorlarsa, buna da müsaade veriyoruz. Bu sayede vatandaş mevcut yapısını cebinden para çıkarmadan yeniliyor. Örnek için söylüyorum, 200 binlik dairesi 400 bin TL oluyor. Müteahhit de prim yapan bölge olması münasebetiyle çok yüksek oranda pay almamasına rağmen yaptığı inşaattan kâr elde edebiliyor. Yani herkesin kazandığı bir sistemi hayata geçirdik.”

Bugün 295 bin adet bağımsız bölüm stokuna sahip olduklarını açıklayan Başkan Hasan Can, “50 bini iş yeri, gerisi konut. Bunun 165 bini, yani bu ilçenin yüzde 60’ından fazlası bizim zamanımızda inşa edildi. Toplamın yüzde 75’i de 1999’dan sonraya ait. Bizim dönemimizdeki 165 binin 65 bin tanesi, eski binaların yıkılıp, yeniden yapılması şeklinde gerçekleşti. Sağlam, depreme dayanıklı, kaçağı olmayan binalar çıktı ortaya. Şimdi 130 bin adet eski stokumuz mevcut. Tabii ki bunların hepsi çürük demek doğru olmaz. 50 bin tane de 2B arazisindeki binalarda var. Onlar da tapularını alıyorlar. Ruhsata ve imara uygun olarak yenilenecekler. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde Ümraniye’de arsa tapulu daire kalmayacak. Sonuç olarak depreme en hazırlıklı ilçenin Ümraniye olduğunu söyleyebilirim. Altyapısı yenilenmiş, prestijli caddeleriyle, parkları, kültür merkezleriyle ve diğer sosyal donatı alanlarıyla Ümraniyemiz, Türkiye’nin örnek ilçelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” diye konuştu.

SON 12 YILDA ÇAĞ ATLADI
Varoş olarak tabir edilen, çarpık kentleşen, yolları çamurlu, patlayan çöplükle anılan Ümraniye; 2004’te Hasan Can’ın göreve gelmesinin ardından bugün finans, ticaret ve büyük şirketlerin merkezlerinin, birçok alışveriş merkezinin olduğu, prestijli mekânlara sahip bir ilçe hâline geldi.

DUA İÇİN HİZMET
Ümraniye Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. 7’den 70’e herkese koşan bir belediye olduklarını vurgulayan Başkan Hasan Can, şunları söyledi: “Ben kadromu sürekli eğitiyorum ve motive etmeye çalışıyorum. Vazifemiz tatlı dil güler yüz. Onlara hep şunu diyorum: Burada çalışıyorsunuz. Karşılığında bir maaş alıyorsunuz. Az ya da çok… Asık suratla da çalışsanız maaşınız bu, gülerek de çalışsanız bu... Ama gülerek çalışın, çünkü bu sizi rahatlatır, huzura kavuşturur, içiniz ferahlar. Akıllı olun, iki maaş alın. Bir maaşı zaten alıyorsunuz. Peki ikinci maaş! ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.’ Bütün belediye personeli için söylüyorum, yaptığınız işle insanların problemini gideriyorsunuz. Bu sevaptır. ‘Ben bu işi severek yapayım da Allah’ın rızasını kazanayım’ derseniz, ikinci maaşı cennette alacaksınız. İşte ekibim bu aşkla çalışıyor...”
> 12 yıllık süre içerisinde Ümraniye’de; 20 kültür merkezi, 28 bilgi evi, 30 aile sağlığı merkezi, 35 muhtarlık binası, 8 cami, 56 prestijli cadde, yaklaşık 250 park, yol, üst geçit, çok sayıda spor salonu, yurt ve okul binası olmak üzere 300’ün üzerinde kalıcı eser yapıldı.
> Ümraniye Belediyesi’nin “Yaşlı Hizmeti” biriminde; hasta bakımı konusunda deneyimli personel ilçede yaşayan binlerce yaşlının gerekli bakım ve sağlık kontrollerini yapıyor.
> Halil İbrahim Sofrası Aşevi; 2006’dan beri her gün 500 kişilik yemekle 170 aileye ulaşıyor. 7 gün boyunca çalışan ekipler, ayrıca cenaze hizmetleri için yemek çıkartıyor.
> Sevgi Çocuk Birimi; annesini veya babasını ya da her ikisini kaybeden 7-17 yaş arasındaki çocuklara eğitim, kültür, sosyal faaliyetler ve psikoloji gibi alanlarda destek sağlıyor.
> İlçede, “Sosyal Market” adıyla bir gıda bankası kuruldu. Dar gelirli aileler, belediye tarafından verilen puan dolu kartlarla bu marketten alışveriş yaparak ihtiyaçlarını giderebiliyor.
> 2004-2016 arasında; büyük ilgi gören 1050 seminer, 685 konferans, 55 panel, 75 sergi, 100 anma gecesi, 100 söyleşi, 75 şiir gecesi, 300 konser, 140 açık hava konseri, 2800 tiyatro gösterimi, 3000 sinema gösterimi gerçekleştirildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...