Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir ilk!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir ilk!

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Peru, Erdoğan'ın ziyaretiyle birlikte ilk kez bir Türkiye Cumhuriyet'i Cumhurbaşkanını ağırlamış oldu. Erdoğan, "Türkiye'den Peru'ya cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmek elbette benim için iftihar vesilesi oldu" dedi.

CumhurbaşkanıErdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından resmi törenle karşılandı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peru'yu ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Peru Devlet Başkanı Humala'ya gösterdiği konukseverlikten dolayı çok teşekkür eden Erdoğan, "Türkiye'den Peru'ya cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmek elbette benim için iftihar vesilesi olmuştur. Ancak bu ziyaretlerde epeyce geç kalındığını söylemek zorundayım" dedi.

Peru'nun Pasifik Okyanusu'na sahili olan, stratejik konumu, büyüyen ekonomisi, istikrarlı demokrasisi, beşeri ve tabi güzellikleriyle prestij sahibi bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, "Biz Peru ile ilişkilerimizi geliştirmek için ilk adım olarak 2010 yılında Lima'da büyükelçilik açtık. Peru da aynı yıl ülkemizde büyükelçilik açarak bizim bu adımımıza karşılık verdi. 2010 yılında açılan bu büyükelçiliklerimizle birlikte kısa zamanda başarılı sonuçlar aldığımızı, ilişkilerimizin birçok alanda hızla geliştiğini gördük. Son dönemde ekonomik işbirliği, vize muafiyeti ve hava ulaştırması gibi ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendiren anlaşmaların imzalanmasıyla yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 5 sözleşme imzalandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu da artarak, gelişerek, güçlenerek bu ilişkilerin daha da kuvvet bulduğunu gösteriyor. Peru ve Türkiye, kendi bölgelerine, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış adeta açık hava müzesi olan iki ülkedir. Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbiriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru'nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum. Liderler olarak bizler bugün dar kapsamlı olarak bir görüşmemiz oldu. Ardından heyetlerarası gayet verimli bir görüşme yaptık, bakanlarımız birbiriyle bir görüşme yaptılar. Bunun ardından atacağımız adımları belirledik ve bu adımların da takipçisi olacağız. Yarın da Türkiye'den beraberimde 100'ü aşkın işadamı, burada da aynı şekilde Perulu işadamlarıyla yapılacak bir iş forumunda bizler de başkanlar olarak kendilerine hitap edecek ve onlara çok daha farklı bir heyecan vermek suretiyle gerek Türk işadamlarının Peru'da, Perulu işadamlarını Türkiye'de veya birlikte üçüncü ülkelerde birçok yatırımlara girmelerinin önünü açalım istiyoruz. Tabi bunlar siyasetçilerin, liderlerin onlara vereceği teşvikle olmaktadır. Bu teşviği başardığımız anda da inanıyorum ki girişimcilerimiz de bizim onlara açtığımız ufku karartmayacaklardır."

Humala ile ikili gündemde yer alan konuları ayrıntılarıyla ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, "Gerek askeri alanda, savunma işbirliği noktasında, ticari alanda, altyapıda neler yapabiliriz, siyasi anlamda ne gibi adı mlar atabiliriz, kültür ve eğitim alanında neler yapabiliriz' bunları etraflıca görüşme fırsatını bulduk. Özellikle madencilikte, enerjide Peru'nun birçok imkanları var. Burada nasıl bir ortak çalışmanın içerisine girebiliriz, bunları da konuşma fırsatını bulduk. Sayın Humala ile görüşmemizde bölgesel ve küresel konuları da istişare ettik" dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...