HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Türkiye II. Abdülhamid’in mirasına sahip çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Türkiye II. Abdülhamid’in mirasına sahip çıktı
Türkiye, Haber

GÜNDEM Haberleri  / İHA

II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan’a hediye edilen Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edildi.

Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi, hem Trablus şehrinin sembolü hem de Lübnan’daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Trablus şehrinin tam ortasında yer alan eser, Lübnan’da hala ayakta kalmayı başarmış önemli eserlerden biri olma özelliğini taşıyor. Yüksekliği 26 metre ve 6 kattan oluşan Hamidiye Saat Kulesi’nin duvarları kumlu taştan, köşe, pencere ve kapılarının üst kısımları ise beyaz taştan yapıldı. Binanın üst katlarına bina içindeki demir ve ahşap merdivenlerden çıkılıyor. Kulenin piramit şeklinde tasarlanmış son katındaki dört pencerenin her birine saatten çıkan sesleri Trablus’un en uzak mahallelerine dahi duyurmak için hoparlörler yerleştirildi. Hamidiye Saat Kulesi’nin beşinci katında Lübnan iç savaşı sırasında çoğu parçası kaybolmuş olan mekanik bir saat bulunuyor. Kaybolan eski mekanik saat yerine bugün mevcut olan saat Türkiye Fahri Konsolosu Suphi Akkari tarafından 1990 yılında yeniden taktırıldı. Dördüncü katının her bir cephesinde birer üçük balkon bulunan kulenin, balkon kapılarının üstünde Sultan Abdülhamid Han’ın tuğrasının olduğu iki Osmanlı arması ile Hamidiye Tuğrası mevcut. Armaların ve tuğraların dört köşesine ay yıldız motifi nakşedildi. TİKA, 2006 yılında arma ve tuğraların bakımını yaptırarak, armalar ve tuğraları yeniden yerlerine yerleştirdi.

Türkiye II. Abdülhamid’in mirasına sahip çıktı
“TRABLUS HALKINA SAADET VE MUTLULUK GETİRMEYE DEVAM EDECEK”

Hamidiye Saat Kulesi’nin birinci katının ön cephesinde, “II. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına ve Allah’ın izniyle bu kule yaptırılmıştır. Bu eserin şehir halkına saadet ve mutluluk getirmesini temenni ederiz” ibarelerinin yer aldığı mermerden Osmanlıca bir kitabe bulunuyor.

Geçen zaman zarfında büyük ölçüde yıpranan Hamidiye Saat Kulesi’nin eski ihtişamına kavuşturulması ve tarihi ruhun bugün dahi yaşatıldığı Trablus şehrine kazandırılması amacıyla TİKA tarafından başlatılan restorasyon, bakım ve ışıklandırma çalışmaları tamamlandı. Hamidiye Saat Kulesi’nin açılışının ilerleyen aylarda Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Türkiye II. Abdülhamid’in mirasına sahip çıktı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...