HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Çavuşoğlu: ABD hatasını anladı

Düzenleyen: /
Çavuşoğlu: ABD hatasını anladı
Mevlüt Çavuşoğlu, , Haber

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD bugüne kadar Rusya’ya inanmakla hata ettiğini Amerika da anlamaya başladı" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve ABD arasında DAEŞ ve Suriye'nin geleceği konusunda bir eşgüdüm olmadığını vurgulayarak, "Öyle olsaydı, Rusya'nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika'nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" dedi.

Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığı’nın ve kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde soruları yanıtladı.

"ABD İLE DAEŞ VE ESED KONUSUNDA AYNI DÜŞÜNÜYORUZ"

Türkiye’nin ABD ile DAEŞ konusunda aynı görüşte olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Esed’in gitmesi konusunda da farklı düşünmüyoruz. Esed’in gitmesi için siyasi çözüm şart diyoruz, siyasi dönüşüm lazım" dedi.

ABLUKANIN KALKMASI LAZIM

Türkiye’nin Cenevre ve Viyana toplantılarına destek verdiğini, siyasi müzakerelerin başlaması için muhalefete telkinlerde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İnsani yardımların iletilmesi lazım, ablukaların kalkması lazım ama bunlar için Rusya’nın hava saldırılarının da durması gerekiyor" diye konuştu.

AMERİKA DA ANLAMAYA BAŞLADI

DAEŞ konusunda Rusya ve ABD arasında bir eşgüdüm olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Öyle olsaydı, Rusya’nın saldırılarının yüzde seksen sekizi Amerika’nın da desteklediği ılımlı muhalefet olmazdı" dedi.

Suriye’deki ılımlı muhalefeti 114 ülkenin meşru muhalefet olarak kabul ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Amerika ile Rusya DAEŞ konusunda aynı düşünmüyor, Rusya’nın farklı ajandası var. Bugüne kadar Rusya’ya inanmakla hata ettiğini Amerika da anlamaya başladı" ifadesini kullandı.

ABD ve Rusya’nın Suriye’nin geleceği konusunda da farklı görüşleri olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ABD’nin önceliğinin de planlanan 18 aylık geçiş sürecinin ardından Esed'in gitmesi olduğunu, ancak Rusya ve İran’ın ise Esed’in kalmasını istediğini söyledi.

"KEŞKE SİZİ DİNLESEYDİK DEDİLER"

Türkiye’nin bölgesel gelişmelere dair beş yıl önce ortaya koyduğu öngörülerin bugün gerçekleştiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Amerika, Avrupalılar, 'keşke sizi dinleseydik' dediler, üzüntülerini belirttiler. Ben iddia ediyorum ki bugün PYD konusunda YPG konusunda yanlış şey söyleyen Amerika ve bazı ülkeler de gerçeği görecek" dedi.

Amerika’da en çok konuşulan konunun Türkiye’nin önerileri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Amerikalıların "Türkiye’nin teklifini dile getirmedik, uygulamadık, güvenli bölgeye karşı çıktık ki şu anda elzem" şeklinde konuştuklarını söyledi. Benzer sözleri Avrupalıların da sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ankara ziyaretinde de güvenli bölge konusunun ele alındığını kaydetti.

Türkiye’nin, Suriyelilerin güvenli bir bölgeye yerleşmesi ve sorunun çözülmesi için uçuşa yasak bölge önerisi de getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Şimdi uçuşa yasak bölge yok, Rusya geldi bombalıyor. Rusya bombalıyor ne oluyor, insanlar bize geliyor ve biz bu insanları alıyoruz" dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...