DAEŞ terör örgütü davası görülmeye başlandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
DAEŞ terör örgütü davası görülmeye başlandı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Terör örgütü DAEŞ içerisinde faaliyet gösterdikleri iddiasıyla 10'u tutuklu 96 sanığın 7,5 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.

Terör örgütü DAEŞ içerisinde faaliyet gösterdikleri iddiasıyla örgüt lideri olduğu belirtilen Halis Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 96 sanığın "terör örgütünü yönetmek ve üye olmak" gibi suçlardan 7,5 yıl ile 22,5 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.

Terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 9 tutuklu sanık ile 26 tutuksuz sanık katıldı. Tutuklu sanık Mehmet Karlı ise duruşmaya gelmedi. Davanın 10 müştekisi de duruşmada hazır bulundu.

Duruşma salonunda yer darlığı nedeniyle tutuksuz sanıklar, izleyicilere ayrılan alana alındı. Burada duruşmayı takip eden gazeteciler ile sanıklar arasında kimi zaman tartışmalar yaşandı. Bir kadın gazetecinin yanında oturmasını istemeyen sanıklardan biri, duruma tepki gösterdi. Gazeteciler ise duruşmayı ayakta izledi.

Duruşmada müştekilere hitaben konuşan mahkeme heyeti başkanı Ahmet Civelek, müştekilerin ifadelerinin alınması işlemine henüz geçilemeyeceğini belirterek, müştekilerin duruşmadan ayrılabileceğini söyledi. Bunun üzerine müştekiler, duruşma salonundan ayrıldı.

Kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti başkanı Civelek, iddianamenin okunmasına geçileceğini belirtti. Söz alan sanık avukatları ise uzun olduğu ve bütün sanıklara zaten tebliğ edildiği gerekçesiyle iddianamenin okunmamasını talep etti. Duruşma salonunda bulunan tutuklu iki yabancı uyruklu sanık ise tercüman aracılığıyla mahkemeye, iddianamenin kendilerine tebliğ edilmediğini aktararak, en azından özet olarak okunmasını talep etti. Bunun üzerine iddianame, mahkeme heyeti üyesi hakim tarafından özetlenerek okundu.

İddianamenin okunmasının ardından, sanık savunmalarına geçildi.

Birleştirilen iddianameler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan 2015/385 esas sayılı iddianamede, 3'ü tutuklu 66 şüpheli ile 24 müşteki yer alıyor. Bu iddianamedeki şüpheliler arasında, başka davadan tutuklu Kuveyt vatandaşı Asaad Khelifal Khadr, Cemil Aslan, Suriye uyruklu Muhammed Mustafa Halli ve Halis Bayancuk'un yanı sıra, Suudi Arabistan uyruklu Alharthi Saleh Mubaka, Libya uyruklu Farag H. Hamad Ali, Kolombiya uyruklu Mohammed Elsayed Eltokhy Salim Elshiemy ve Fransa uyruklu Sarah Frederique Therese Hervouet de bulunuyor.

İddianamede, terör örgütünün lideri olarak gösterilen İlyas Aydın hakkında ''terör örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, şüphelilerden Asaad Khelifal Khadr hakkında ise ''terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik'' suçlarından 9,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer 64 şüphelinin ise ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, benzer suçlamalara yönelik mahkemeye sunulan 2015/400 esas sayılı, Halis Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 30 şüphelinin yer aldığı iddianameyi de kabul ederek 66 sanıklı dava dosyasıyla birleştirdi.

Birleştirilen davalar kapsamında, böylece 10'u tutuklu 96 sanığın aynı dosyadan yargılanmasına başlandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...