Eşin onayı alınmayan ipotek geçersiz

Düzenleyen:
Eşin onayı alınmayan ipotek geçersiz

GÜNDEM Haberleri

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası olmadan yaptırılan ipoteğin geçersiz sayılacağına hükmetti. Kararda, “Konut sahibi eş, evdeki yaşantıyı zorlaştıracak biçimde, gayrimenkulü ipotek ettiremez. Bu işlem diğer eşin de açık rızasıyla yapılabilir” denildi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası alınmadan aile konutu üzerine yaptırılan ipoteğin geçersiz sayılacağına hükmetti. Kararda, konutun sahibi eşin, evdeki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, gayrimenkulu ipotek ettiremeyeceği, bu işlemin ancak diğer eşin açık rızasıyla yapılabileceği kaydedildi. Bursa’da bir kişi, bankadan kredi almış ve teminat için tapusu kendi üzerine olan evini ipotek ettirmişti. Borcun ödenmemesi üzerine bankanın icra takibi başlatmasının ardından bu kişinin eşi, ipotek edilen evin aile konutu olduğunu belirterek, ipoteğin kaldırılması talebiyle dava açmıştı. Gemlik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddederken Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında, “Davalı banka, işlem sırasında davacı kadının işleme açık izin verdiğini kesin olarak ispat edememiştir. Bu kurallar çerçevesinde, yapılan işlemin geçerli olduğunu kabul etmek imkânsızdır” denildi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...