AK Parti için en zor karar

Düzenleyen:
AK Parti için en zor karar

GÜNDEM Haberleri

AK Parti içinde bazı HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda iki farklı görüş hakim...

Yücel KAYAOĞLU ANKARA - HDP Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürk’ün intihar bombacısının taziye çadırına gitmesi ile yeniden başlayan milletvekili dokunulmazlığı tartışmasında, AK Parti içinde “Tüm bu yaşananlar HDP’nin bir oyun planı olabilir. Devleti ve hükümeti yanlış yapmaya zorluyorlar” görüşünü dile getirenler bulunuyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, AK Parti içinde iki farklı görüş ortaya çıktı. AK Partilerinin bir bölümü, “HDP’lilerin bilerek bu tavır içinde girdiğini ve kendilerini Meclis dışına attırmak için çaba gösterdiğini, bu nedenle dokunulmazlıklar konusunda çok dikkatli karar alınması” gerektiğini savunuyor. Bu görüşü dile getirenler gerekçelerini şöyle sıralıyor:
“HDP, devleti yanlış yapmaya zorluyor. Bu tavır ve eylemleri ile bir anlamda meclis dışına atılmak için çaba gösteriyorlar. Mağdur rolünü oynayacaklar. Uluslararası arenada kendilerini haklı çıkarmak istiyorlar. Çok sıkıştılar. Siyaset üretemiyorlar. Bölgede hem örgüte hem HDP’ye destek kalmadı. Hendek siyasetinin bölgede destek görmediği de araştırmalarla ortaya çıktı. O nedenle bu dokunulmazlık tartışmalarında dikkatli olunmalı. Devleti ve Meclis’i zor durumda bırakacak kararlardan kaçınılmalı. Çünkü geçmişte de PKK ve örgütün siyasi ayağını temsil edenler hep bu yolu denedi. Ne zaman sıkışsalar provokasyona başvurdular ve bundan başarılı oldular.”

TAHAMMÜL KALMADI
AK Parti’de öne çıkan diğer görüş ise, terörle bağı olan HDP’li milletvekillerine artık tahammül kalmadığı, bu nedenle dokunulmazlıklarının kaldırılarak yargılanmalarının yolunun açılması yönünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Avrupa ne der diye değil, millet ne der diye bakmalıyız” açıklamasına vurgu yapan AK Partililer, “Artık tahammül kalmadı. Gereği yapılmalı” şeklinde görüş bildiriyor.
HDP’li Hezer’in intihar bombacısının taziye çadırına gitmesi bardağı taşıran damla oldu. AK Parti milletvekillerini Meclis’teki makam telefonlarından ve cep telefonlarını arayan vatandaşlar tepkilerini dile getirdi. Milletvekillerini telefon ve mesaj yağmuruna tutan vatandaşlar, HDP’lilerin dokunulmazlıklarının bir an önce kaldırılmasını istedi.

ARA SEÇİM TARTIŞMASI
HDP’li en az 28 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılarak milletvekilliklerinin düşürülmesi durumunda bu defa Türkiye’nin gündemine bir ara seçim gelecek. Meclis kulislerinde son günlerde en çok konuşulan konulardan biri olan ara seçime gidilebilmesi için Anayasa uyarınca TBMM üye tam sayasının beşte birinin (28 milletvekili) boşalması ya da bir il veya seçim çevresinin TBMM’de üyesinin kalmaması gerekiyor. Bu durumda HDP’li en az 28 milletvekillinin dokunulmazlığı kaldırılıp bu isimlerin milletvekillikleri düşerse, 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...