Sur'da operasyon devam ediyor, işte son durum!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Sur'da operasyon devam ediyor, işte son durum!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyon, bölgede siviller bulunabileceği ihtimali dolayısıyla hassasiyetle yürütülüyor.

Güvenlik güçlerinin çalışmaları  büyük titizlikle sürdürmesinin yanı sıra bölgenin labirenti andıran dar  sokaklardan oluşması, operasyonun tamamlanmasını geciktiriyor. Sur'da Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği,  polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının  ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş  mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri  ve emniyet unsurlarınca yürütülen "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu"  tamamlanma aşamasına geldi.
 
İlçede 243 teröristin etkisiz hale getirildiği ve 245 el yapımı  patlayıcının imha edildiği operasyonda sona yaklaşılırken, teröristler Hasırlı ve  Savaş mahallerinde bir bölümünde sıkıştırıldı. Yaklaşık 20 teröristin bulunduğu  tahmin edilen iki mahallede teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor.
 
Operasyonun, söz konusu bölgedeki yaklaşık 80 evde yapılacak kontrol  ile 6 mahalledeki patlayıcıların infilak ettirilmesinin ardından sona ermesi  bekleniyor.
 
Güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetiyle yürüttüğü çalışmalar,  bölgenin labirenti andıran dar sokaklardan oluşması ve evlerin bitişik durumda  bulunması, operasyonun tamamlanmasını geciktiriyor.
 
Siviller için operasyona ara verilerek koridor açıldı
Vatandaşların can güvenliği ve güvenli şekilde tahliyesi için her  türlü önlemi alan TSK ve emniyet unsurları, vatandaşların güvenliği için  operasyonları hassasiyetle yürütüyor.
 
Bu amaçla sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde sivillerin  tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki terör örgütü mensuplarının teslim olması için  zırhı araçlardan yapılan anonslar eşliğinde 17, 18, 19 ve 23 Şubat'ta 16.00 ile  17.00 saatleri arasında güvenlik güçlerince operasyona ara verilerek koridor  açıldı. Buna karşın sadece biri yaralı 6 kişi tahliye edildi, 3 terörist de  teslim oldu.
 
Söz konusu mahallelerde sivillerin bulunduğu iddiasının sürmesi  üzerine 24 Şubat Çarşamba günü 15.30-17.00 saatlerinde yeniden güvenlik koridoru  oluşturuldu. Bir gün öncesinde yazılı ve görsel basın ile bilgi verildi,  operasyon bölgesindeki 8 ayrı noktada da sabah saatlerinden itibaren  hoparlörlerle duyuru yapıldı ancak söz konusu bölgeden herhangi bir sivil ya da  terörist çıkmadı.
 
Son defaya mahsus olmak üzere 26 Şubat'ta 15.30-17.00 saatleri  arasında Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Dört Ayaklı Minare bölgesinden varsa  sivillerin tahliyesi amacıyla sağlık ekiplerinin de hazır bekletildiği koridor  oluşturuldu ancak buna rağmen operasyon bölgesinden çıkış olmadı. Aynı gün  helikopterle havadan çekilen görüntülerde, sivillerin tahliyesi maksadıyla tedbir  alındığı sırada teröristlerce Köprülü Sokak bölgesindeki yollara el yapımı  patlayıcı döşendiği tespit edildi.
 
Zırhlı araçlardan sık sık anons yapılıyor
Güvenlik güçleri, çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu öne sürülen 2  mahallede sivillerin tahliyesi ile bölgedeki PKK'lı teröristlerin de teslim  olması için sık sık anons yapıyor.
 
Sivillere yönelik, "Günlerdir terör örgütünün baskısı nedeniyle büyük  eziyet çektiğinizi biliyoruz. Terör örgütünün zulmüne son vermek, can  güvenliğinizi sağlamak ve kamu düzenini yeniden tesis etmek için güvenlik  güçleri, her türlü gayreti göstermektedir. Operasyon artık son aşamaya geldi.  Teröristler dar bir alanda sıkıştırıldı" ifadelerine yer verilen anonslarda  teröristlere yönelik şu çağrıda bulunuluyor:
 
"Ölümü değil, yaşamı seçin. Gelin kanunun ve adaletin kollarına teslim  olun. Sizlere asla zarar verilmeyecektir. Güvenlik güçlerinin ilerleyemediğini  söylüyorlar, buna inanmayın. Sizleri kandırıyorlar. Silopi'de, Cizre'de huzur  ortamı tam olarak sağlandı, çok yakında Sur'a da huzur gelecek. Devletin  kararlılığı ortadadır. Mücadele, hepiniz teslim olana kadar devam edecek. Teslim  olanlar, şimdi devletin güvencesindedir. Daha fazla ölüme neden olmayın. Sizin  canınız ve kanınız üzerinden kimsenin menfaat sağlamasına ve siyaset yapmasına  müsaade etmeyin. Söylediklerimizi iyi düşünün. Bir an önce kararınızı verip,  devletin şefkati ve adaletine teslim olun."

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...