'Esed'e karşı uluslararası hukuki bir süreç olursa destekleriz'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Esed'e karşı uluslararası hukuki bir süreç olursa destekleriz'

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Suriye Devlet Başkanı Esed’in uluslararası camiada yargılanması yönünde bir irade oluşursa, bu kararı destekleyeceklerini bildirdi.

Kirby, günlük basın toplantısında Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Riyad Hijab’ın Esed’in geçiş sürecinin başlaması sonrasında Suriye’yi terk etmesi gerektiği ve uluslararası adaletin karşısında çıkartılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendirdi.

Kirby, uluslararası hukuki bir süreç sonrasında Esed’in sorumlu tutulması gerektiğine dair bir durum ortaya çıkarsa kararı destekleyeceklerini söyledi.

Halihazırda Suriye’de siyasal çözüm arayışlarına yoğunlaştıklarını belirten Kirby, “Kendi halkına karşı gaz kullanmayan ve varil bombaları atmayan bir hükümeti kuracak siyasal çözüm arayışları için uğraşıyoruz” diye konuştu.

“Esed Suriye’den ayrıldığı takdirde herhangi bir ülke tarafından bir villaya yerleştirip adaletten kaçmasına sebep olunması durumunda tepkiniz ne olur?” şeklinde bir soruya Kirby, böyle bir senaryoyu değerlendirmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Kirby, Hijab'ın Suriye'de geçiş sürecinin başlaması durumunda Esed'in ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözlerinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed'in bir an önce Suriye'den ayrılmasının gerekmediği yönündeki sözleriyle örtüşmemesi konusunda ise "taraflar anlaşmasa dahi birbirlerine saygı duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin bu konudaki politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Kirby, "Süreç başladığından beri politik duruma ve Esed'in geleceğine dair taraflar arasında bir anlaşmazlıklar var" dedi.

John Kirby, buna karşılık Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığına dair politikalarında da bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...