İbrahim Kalın'dan kritik açıklamalar

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İbrahim Kalın'dan kritik açıklamalar

GÜNDEM Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Kalın, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliklerini artıracaklarının altını çizdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kabulünün ardından gazetecilere görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Biden'ın Türkiye'deki terör saldırılarına ilişkin taziyelerini dile getirdiğini belirten Kalın, "Bu noktada da hassaten PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliklerini artıracaklarının altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye'nin DAİŞ ile de mücadele eden bir ülke olduğunun farkında olduklarını söyledi. Özellikle PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı ve diğer alanlarda birlikte neler yapabiliriz, PKK'nın finansmanının önlenmesi konusunda da daha fazla ne yapabiliriz bununla ilgili desteklerini ifade ettiler." diye konuştu.

"Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin hiçbir şekilde olmadığını ifade etti"

Suriye konusunun da görüşmede gündeme geldiğini aktaran Kalın, "Özellikle DAİŞ'e karşı yürütülen mücadele, Rakka, Mümbiç, Cerablus bu hat üzerinde neler yapabiliriz, bununla ilgili de hem istihbarat birimlerinin hem askerlerin yürüttüğü çalışmaların devam ettirilmesi konusu özellikle ifade edildi. Burada Rusya'nın çekilmesi meselesini ihtiyatla karşıladıklarını onlar da söylediler. Rusya'nın Esed rejimine olan desteğinin devam ettiğinin altını çizdiler." değerlendirmesini yaptı.

Görüşmede, Irak meselesinin de konuşulduğunu anlatan Kalın, şunları aktardı:

"Özelikle Cumhurbaşkanımız, Başika kampına geçen hafta DAİŞ'in yaptığı saldırı neticesinde bir üsteğmenimizin hayatını kaybettiğini ifade etti. Onlar da yine taziyelerini ifade ettiler ve bu kampla ilgili olarak da birlikte nasıl koordinasyonu daha fazla artırabiliriz diye bu konuyu da detaylı şekilde ele alma imkanımız oldu. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda ABD yönetiminin tavrının net olduğunu, herhangi bir bölünmenin asla desteklenmediğini, kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin de hiçbir şekilde olmadığını ifade etti. Zaman zaman ABD kamuoyunda bunlar gündeme getiriliyor ama devletin, hükümetin böyle bir görüşünün asla olmadığı ifade edildi."

"Bizim için PKK, YPG, PYD arasında herhangi bir fark yok"

"YPG konusunda iki taraf arasında farklılıklar vardı. Bu konudaki endişeler dile getirildi mi?" denilmesi üzerine Kalın, "O konuda Cumhurbaşkanımız tabii ki dile getirdi. Bizim için PKK, YPG, PYD arasında herhangi bir fark yok, DAİŞ arasında bir fark yok. Bizim onların bir fiili durum yaşatmasına müsaade etmemiz ya da müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Onlar da bunu anladıklarını, o yüzden özellikle Mümbiç bölgesinde yapılacak operasyonla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ortak hedeflerimizi esas alan bir plan üzerinde çalışılacağını söylediler ki zaten önümüzdeki hafta da bununla ilgili birimler toplantılarını yapıp detayları konuşacaklar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Obama arasındaki görüşmede ele alınacak konulara ilişkin de Kalın, Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Beyaz Saray'da Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna verilecek resmi yemekten sonra ikili görüşme yapacağını dile getirdi. Kalın, "Orada muhtemelen Suriye konusu. Bizim gündemimiz var ama tabii Sayın Obama'nın neyi gündeme getireceğini bilmiyoruz ama büyük ihtimalle yine Suriye ve Irak konularını konuşacağız." dedi.

Kalın, Biden görüşmesinde "Fethullah Gülen konusunun gündeme gelip gelmediğinin" sorulması üzerine, "Hayır, gelmedi." yanıtını verdi.

ABD'li askeri ve sivil personelin ailelerinin Adana, İzmir ve Muğla'dan ayrılmaları yönündeki ABD makamlarının uyarısı hakkında "Özel bir tehdit var mı?" sorusu yöneltilen ve ABD Kongresi'nde bir komite başkanınının "Özel tehdit var" ifadeleri hatırlatılan Kalın, "Onu istihbarat birimimiz takip ediyor. O yeni değil aslında. Son 10-15 gündür gelen istihbarat, İsrail'e de gelen istihbarat benzer şekilde, 'DAEŞ'in Amerikan ve İsrail hedeflerini vurmayı planladığına dair birtakım istihbaratlar' bize de geldi. Zaten paylaşıldı ve ortak şey üzerine yapıldı." diye konuştu.

Kalın, "Siz mi uyardınız ABD'yi" sorusuna ise "Onların da tabii kendi istihbaratları var, görüşülüyor. Bizim arkadaşlar da bu konuda onları uyardılar."  karşılığını verdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...