Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den flaş açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD'den flaş açıklama

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, terör örgütü PKK’nın eline geçen Amerikan silahlarının, Washington'ın Irak ordusuna verdiği silahlardan olduğunun belirlendiğini söyledi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği mensuplarıyla bir araya gelen Büyükelçi Bass, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Büyükelçi Bass, YPG ile ilgili bir soru üzerine, Türkiye'de terör ve şiddet eylemleri düzenleyen grupları reddettiklerini vurguladı. Suriye'de birlikte çalıştıkları gruplar konusunda dikkatli davrandıklarını ifade eden Bass, bu gruplarla sınırlı ölçüde ve IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda çalıştıklarını, Suriye'deki Arap gruplara da aynı niyetle destek verdiklerini söyledi.

Konu hakkında çok fazla spekülasyon yapıldığına işaret eden Bass, "ABD, YPG'yi silahlandırmıyor. YPG'ye silah ve mühimmat vermiyoruz" diye konuştu. Zor bir dönemden geçildiğini kaydeden Bass, Türkiye'deki terör saldırılarından ve şiddetten üzüntü duyduklarını ve Türk halkının yanında olduklarını kaydetti.

BASS'TEN PKK'YA ÇAĞRI

Terörle mücadele konusunda Türk hükümetine çok güçlü destek verdiklerini belirten Bass, siyasi amaçlar için şiddet kullanılmasını reddetmeye devam ettiklerini vurguladı. Bass, "PKK'yı şiddet kampanyasına son vermeye, silahlarını bırakmaya, meşru müzakereyi kabul etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin, vatandaşlarını her türlü terör tehdidi ve şiddete karşı koruma hakkı olduğunun altını çizen Bass, yaşanan şiddetten büyük rahatsızlık duyduğunu, şiddetin nedeninin PKK'nın terör saldırıları gerçekleştirmeyi ve özerklik ilan etmeyi seçmesi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bass, Suriyeli sığınmacılar konusunda da Türkiye'nin gösterdiği yakınlık, misafirperverlik ve cömertlikten takdirle bahsetti. Dünya genelinde de 55 milyon kişinin mülteci konumunda olduğunu hatırlatan Bass, mayıs ayında İstanbul'da yapılacak Dünya İnsani Zirvesi'nin mültecileri misafir eden ülkelere kaynak sağlanması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Bass, Türkiye'deki personelin ailelerinin ABD'ye gönderilmesiyle ilgili soru üzerine, askeri operasyonlarda aktif olarak kullanılan üslerde genelde aile üyelerini bulundurmadıklarını belirterek çatışmaların gidişatı ve IŞİD'in saldırı düzenlemekteki ısrarı göz önüne alındığında ABD vatandaşlarının sayısının azaltılması kararının ihtiyaten alındığını belirtti. Bass, bunun temsilciliklerde verilen hizmetleri aksatmayacağını kaydetti.

'RIZA SARRAF' SORUSUNA YANIT VERMEDİ

Teröristlerin ve teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili bir soru üzerine Büyükelçi Bass, dünya genelinde vatandaşlık konusunun hukukun en karmaşık alanlardan biri olduğuna dikkat çekti ve değişik ülkelerin farklı yaklaşımları bulunduğunu söyledi. Bass, anayasal demokraside bu süreçlerin çok belirgin çerçevede, her iki tarafın da temsil edileceği hukuki süreçle ve hukukun üstünlüğünü yansıtacak biçimde işletildiğini dile getirdi.

Büyükelçi John Bass, ABD'de gözaltına alınan Rıza Sarraf ile ilgili soruları, davanın federal mahkemede devam ettiğini belirterek yanıtsız bıraktı.

PKK'lı teröristlerde ele geçirilen ABD menşeili silahların listesinin ABD makamlarına iletilmesine ilişkin bir soru üzerine Bass, PKK'nın ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edildiği vurguladı. "Bu silahların Irak güvenlik güçlerine verilen stoklardan çıktığını doğrulayabildik" diyen Bass, bunun sürekli diyalog içinde bulundukları Türk hükümetine yardımcı olacağını ifade etti.   

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...