Teröre karışan vatandaşlıktan çıkarılacak

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
Teröre karışan vatandaşlıktan çıkarılacak

GÜNDEM Haberleri  / Sabah

Rusya’da teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılması gündemde. Türkiye’nin de tartıştığı öneri Avustralya’da kabul edildi. Benzer tasarı Fransa’da da uzun süre tartışılmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütünün yandaşlarını vatandaşlıktan çıkarmak dahil tüm önlemleri almak durumundayız" sözleriyle gündeme getirdiği vatandaşlık yasası birçok farklı ülkede de tartışılıyor. 13 Kasım'da 130 kişinin öldüğü Paris katliamlarının ardından Fransa Parlamentosu 4 ay boyunca terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık haklarının ellerinden alınmasını tartıştı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yönetimi şimdilik anayasada yapılması istenen değişiklikle ilgili yasa tasarısını geri çekme kararı aldı.

Avustralya'da da terör örgütüne katılmış olanların veya teröre destek verenlerin vatandaşlıktan çıkarılması ise yasalaştı.

Avustralya Göçmen Bakanı Peter Dutton önceki gün yaptığı açıklamada Suriye ile Irak'taki terör örgütlerine katılan veya kendi ülkelerinde teröre herhangi bir şekilde destek verenlerin birkaç ay içinde vatandaşlıktan çıkarılacağını açıkladı. Irak veya Suriye'de en az 110 Avustralya vatandaşının terör örgütü DAEŞ saflarında savaştığı biliniyor. Avustralya içerisinde de teröre destek veren yaklaşık 200 vatandaşın bulunduğu bildirildi.

Terörle mücadele kapsamında vatandaşlıktan çıkarma ve sınır dışı etme gibi önlemleri tartışan bir diğer ülke Rusya oldu. TürkRus.com sitesindeki habere göre göre iktidar partisi tarafından hazırlanan ve muhalefetin de geniş şekilde desteğini alan yasa tasarısı kapsamında terör eylemlerine ortam hazırlayanların yurt dışına çıkmalarının yasaklanması, terör olarak tanımlanan eylemlerde bulunan kişilerin ise vatandaşlıktan çıkarılması teklif ediliyor.

Tasarıda ayrıca, alenen terörizm çağrısı yapanlar için öngörülen para cezasının artırılması, medya yoluyla "teröre teşvik" suçu işleyenlerin ise 5-7 yıl hapse mahkum edilmesi isteniyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...