Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Parlamenter model, diktatörlüğe 3 kat daha yakın'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Parlamenter model, diktatörlüğe 3 kat daha yakın'

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu, "Parlamenter model, diktatörlüğe başkanlıktan 3 kat daha yatkındır" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısında, parlamenter sistemin koalisyonlara gebe olduğunu söyledi.

Bu modelde koalisyon olmazsa işlerin güzel gittiğini ifade eden Kuzu, koalisyon dönemlerinde sıkıntı yaşandığını anlattı.

"Hitler, Mussolini ve Franco parlamenter sistemde türedi"

"Başkanlık sistemi modeliyle diktatörlük geleceği" yönünde eleştiriler yapıldığını dile getiren Kuzu, şöyle devam etti:

"Parlamenter model, diktatörlüğe başkanlıktan 3 kat daha yatkındır. Çünkü kuvvet ayrımı yok. Kuvvet bende, bu parlamento başbakan ne derse onu yapar. Sistem başka türlü çalışmaz zaten. Bir ülkede diktatörlük hevesi varsa parlamenter model buna çok daha müsait. Çünkü kanun ve bütçe yapmak sende, benim öyle bir yetkim yok ki diktatör olsun. Mesela bugün Hitler denen bir adam var. Hitler, Almanya'da parlamenter modelde türedi. İtalya'da Mussolini, İspanya'da Franco parlamenter modelde türedi. Diktatör bunlar, başkanlıkta diktatör bulamazsın. Benim bir sözüm var, Tayyip Bey başbakanken 'Güçlü Erdoğan, zavallı Obama.' Bu laf bana aittir. Başkanlık modeline geçerken güç istemek değil, tam aksine dengeli bir model kurmak istiyoruz."

Kuzu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...