'Ülkemiz yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafiri barındırıyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Ülkemiz yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafiri barındırıyor'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafirlere kapılarını açan ülkemiz, en fazla sığınmacı barındıran ülke" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafirlere kapılarını açan ülkemiz, en fazla sığınmacı barındıran ülke. Bu kardeşlerimizin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Sadece anne babası olmayan yakın akrabalarından hiç birisi de olmayan 53 bin Suriyeli çocuk var ülkemizde." dedi.

Şinasi Sahnesinde, Meridyen Derneğinin yapımcılığını üstlendiği "Meraklı Çocuk Hayy" müzikli çocuk oyununun Anadolu Gösterimleri Galası, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Sare Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, bu programda birlikte olmanın kendisine bir çok açıdan mutluluk verdiğini ifade etti.

Meridyen Derneğinin kurulduğu yılları anlatan Davutoğlu, 2005'te Hz. Muhammed ile ilgili herkesi çok üzen ve derinden yaralayan karikatürler yayımlandığını, karikatürlerin dünyada çok geniş protestolara neden olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu grup tarafından Peygamber Efendimize yapılan bu hakareti kınarken çok olumsuz sonuçlara yol açabilen kimi protesto eylemleri yerine yüksek bir tavır ortaya koyarak farklı dillerde Peygamber Efendimizi tanıtmak için bir portal oluşturulmasına karar verildi. 2006 yılında tüm bu çalışmaları yürütmek üzere kurulan Meridyen Destek Derneğinin önemli önceliklerinden bir tanesi daima çocuklarımız ve gençlerimiz oldu. Meraklı Çocuk Hayy'ın hikayesi de Kutlu Doğum Haftası sonrası ve 23 Nisan'ın öncesinde bizi bir araya getirerek çocuk masumiyetine ve merhametine çok muhtaç olan insanlığa güzel bir mesaj veriyor."

İbn Tufeyl'in insanın doğayla, eşyayla, insanla, toplumla olan ilişkisinin anlatıldığı bin yıllık eserinin bugünün insanına ışık tuttuğunu dile getiren Davutoğlu, tiyatroya uyarlanan eser Hayy bin Yakzan'ın hikayesinin bugünler için anlamlı mesajlar içerdiğini söyledi.

Hayy'ın hikayesinin Doğu medeniyetini insan üzerinden anlamak için çok önemli ipuçları verdiğini aktaran Davutoğlu, "Meraklı Çocuk Hayy'ın hikayesinde, selim bir aklın sevgi, dostluk ve hoşgörüyle birlikte olduğunda insana ne kadar geniş ufuklar kazandırdığını görüyoruz. Hayy bin Yakzan akıl yoluyla yaşatıcısını ve kendisini arayan bir kaşif ve bunu sadece tabiattan ilham alarak yapıyor. Onun için en önemli misyon, iyilikleri çoğaltmak kötülükleri yok etmek. Allah'ın yarattığı her şeye karşı da son derece saygılı davranıyor." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, sanat eğitiminin çocukların ruhsal gelişimine katkı sunacağını, psikolojilerini geliştireceğini ve yeteneklerini en doğru biçimde yönlendireceğini aktardı.

Meraklı Çocuk Hayy müzikli oyununun Meridyen Derneği tarafından kıyıya vuran tüm çocuklara ithaf edildiğini anımsatan Davutoğlu, "Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca insan, evlerini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu acı trajediyi en ağır biçimde yaşayanlar maalesef yine çocuklarımız oldu. Çocuklar hayatlarını kurtarmak için annelerinden, babalarından, ülkelerinden, hatıralarından ve oyuncaklarından ayrılmak zorunda kaldılar." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...