'Ayrılığımız uzun sürdü, kavuşmamız kalıcı olacak'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Ayrılığımız uzun sürdü, kavuşmamız kalıcı olacak'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Kosova'da tarihten kalan ne varsa hepsini Türkiye'nin onaracağını belirterek, "Ayrılığımız uzun sürdü. Kavuşmamız çok daha canlı ve çok daha kalıcı olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,  Lipyan’ın Yanova kasabasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamlanan Murat Bey Camisi ve Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Kosova’nın şehirlerinin Bursa, Edirne, Söğüt kadar değerli olduğunu belirterek, "Buralara geldiğimiz zaman sadece siz soydaşlarımızı, dindaşlarımızı, Arnavut, Boşnak, Türk kardeşlerimizi, diğer etnik kökenden kardeşlerimizi kucaklayarak, samimi bir şekilde ‘merhaba’ deyip birbirimizle buluşmanın ötesinde aynı zamanda çok geniş ve çok derin ilişkilerimiz olan tarihi geçmişimizi de hatırlıyor ve bu geçmişimizle de iftihar ediyoruz." diye konuştu.

"Ayrılığımız uzun sürdü"
Komünizm döneminde, Kosova’da dinler üzerine çok büyük bir baskı kurulduğunu, camilerin, kiliselerin tarumar edildiğini ve insanların inançlarını yaşamalarının önüne geçildiğini anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"1912’de buradan ayrılan Osmanlı’nın torunları olan biz Türkler, biz kardeşleriniz, buradaki kardeşlerimizin yanına Arnavut, Türk, Boşnak, Hırvat ve bütün diğer etnik milletlerin yanına bir asır sonra tekrar geldik. Bu caminin onarılması, Yaşar Paşa Camisi'nin, Fatih Paşa Camisi'nin onarılması, Murat Bey Camisi ve buradaki kültür merkezinin ibadete açılması sadece eski kültürümüzü ihya etmenin, Allah’ın evlerini, mescitlerini imar etmenin ötesinde yıkılmış olan gönül köprülerimizi de yenden ihya ve inşa etmenin bir çabasıdır. Burada tarihimizden kalan, ecdadımızın izlerinden kalan ne varsa Allah’ın izniyle hepsini onaracağız. Buradaki Müslüman toplulukların ve diğer grupların hangi talepleri varsa, Türkiye olarak bunları karşılayacağız. Camileri, hamamları, köprüleri onaracağız. Siz bizden neyi talep ediyorsanız biz Türkiye olarak buradayız. Ayrılığımız uzun sürdü. Bir asra yakın bir ayrılıktı. Şimdi Allah’ın izniyle kavuşmamız çok daha sıcak, çok daha canlı ve çok daha kalıcı olacaktır. Yeniden buradaki hem dini binaların canlanması hem de daha önemlisi, buradaki farklı yapılardan insanların arasındaki gönül birliğinin yeniden kurulmasını temenni ederiz."

Kurtulmuş, konuşmasının ardından, beraberindeki Kosovalı bakanlar, milletvekilleri ve diğer katılımcıların eşliğinde, tekbir ve dualarla caminin açılışını gerçekleştirerek, öğle namazını kıldı. Tören, kültür merkezinin gezilmesiyle sona erdi.

'Her zaman Kosova halkının yanında duracağız'
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Prizren'de bir salonda gerçekleştirilen 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı resepsiyonuna katıldı.

Türkiye'deki yoğun programına rağmen Kosova’ya geldiğini belirten Kurtulmuş, "Sadece Kosovalı Türklerle birlikte olmak, sadece dostluğumuz, kardeşliğimiz, arkadaşlığımız ve yoldaşlığımızın belli olması için bugün sizlerleyiz.” diye konuştu. 

Türkiye için hem Kosova'nın hem de Kosova’daki Türk toplumunun büyük önemi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Kosova şehitlerini rahmetle andı.

Osmanlıların bir asır evvel bu topraklardan ayrılmak zorunda kaldığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu bir asırda nice acılar yaşadık, nice acılar yaşadınız. Şimdi bir asır sonra bu hasret sona erdi. Türkiye ile Kosova buluştu. Türkiyeli ve Kosovalı kardeşler el ele, kol kola, omuz omuza, yan yana durmaya başladı. Bütün kurumlarımızla Kosova’nın kalkınması için, Kosova'nın daha ileriye gitmesi için destek olacağız, yardımcı olacağız. Her zaman Kosova halkının yanında duracağız, her zaman Kosova’daki Türk toplumunun yanında duracağız. Prizren'i Bursa'dan, Priştine'yi Edirne’den ayırmadan, dostluk ve kardeşlik içinde kıyamete kadar yaşayacağız. Bayramınız kutlu olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan kutlama mesajı gönderdi
Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar'a gönderdiği kutlama mesajı da okundu. 

Erdoğan'ın, mesajında şu ifadeler yer aldı:

"2009 yılından bu yana düzenli olarak kutladığınız Kosova Türkleri Milli Bayramı, soydaş toplumumuzun, Kosova’nın çok etnikli ve çok kültürlü yapısının muhafazası ile Kosova Türk toplumunun Kosova’nın barış içinde kalkınmasına katkı sağlamaya yönelik bilincini ve katkısını güçlendirmektedir. Bayramınız bu yönüyle, Kosova’yı oluşturan bütün unsurların uyum içinde ve birlikte sürdürdükleri varlıklarının da sembollerinden birisi haline gelmiştir. Kosova Türkleri Milli Bayramı, Kosovalı Türklerin Kosova’ya aidiyetini ve anavatanları Türkiye ile bağlarını pekiştirmesi bakımında da önem taşımaktadır. Böylelikle hem dost ve kardeş Kosova’nın huzuruna hem de Türkiye ile Kosova arasındaki dostluk köprüsünün güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle Kosova Türkleri Milli Bayramı’nı şahsım ve milletim adına coşkuyla kutluyor, şahsınızda Kosova Türk toplumu mensuplarına en iyi dileklerimi yineliyorum."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...