'Türkiye sığınmacı krizini yönetmede mükemmel iş çıkardı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye sığınmacı krizini yönetmede mükemmel iş çıkardı'

GÜNDEM Haberleri  / AA

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Kulessa, sığınmacı krizine ilişkin, "Altını çizmemiz gereken en önemli nokta, Türkiye'nin gerçekten bu krizi yönetme anlamında mükemmel bir iş çıkarttığı." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyanın en büyük göçmen akımının merkezi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kulessa, şöyle konuştu:

"Bugün neredeyse 3 milyon insan, Türkiye'yi dünyanın en büyük göç alan ev sahibi durumuna dönüştürdü. Burada altını çizmemiz gereken en önemli nokta, Türkiye'nin gerçekten bu krizi yönetme anlamında mükemmel bir iş çıkarttığı. Bu örnek bir davranış ve başarı. Böyle bir krizi yönetebilme, başlı başına bir ders. Bu sosyal hizmet konusunda hangi sistem olursa olsun bir anda kendisine yığılan bu kadar insanı yönetme, bunlara çözüm üretme konusunda birtakım kırılganlıklar yaşandı. Bir örnek vereyim, Türkçe konuşulan bir ülkeye bir anda 3 milyon Arapça konuşan insan geliyor. Bu krizin birtakım iş birlikleri ile çözülmesi gerekiyor. İşte bu noktada Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Kalkınma Fonu gibi farklı farklı Birleşmiş Milletlerin kuruluşları yardım üretmeye çalışıyor."

"Diğer ülkelerin zorlukları anladıklarını düşünmüyorum"

UNICEF'in, sadece eğitim ve okullaşma konusunda 100 milyon dolar gibi bir rakamı kullanmak için ayırdığını belirten Kulessa, "Diğer ülkelerin, burada mücadele edilen zorlukları tam olarak algıladıklarını ve anladıklarını düşünmüyorum. Burada Suriyelilere verilen hizmetli anladıklarını da düşünmüyorum. Suriyeliler kendilerine verilen hizmetlerden çok mutlular."dedi.

Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'de yapabilecekleri iş istediklerine dikkati çeken Kulessa, "Suriye'den gelen herkes kırsal kesimden gelmiyor. Profesör, mühendis olanlar vardı tanıştıklarım arasında. Bu noktada devletle aralarında belki iş ve eğitim konusunda bir koordinasyon olabilir." diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...