Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD ile Türkiye anlaştı: 'Münbiç-Mare hattı temizlenecek'

Düzenleyen:
ABD ile Türkiye anlaştı: 'Münbiç-Mare hattı temizlenecek'

GÜNDEM Haberleri

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, DAEŞ'in elindeki Türkiye sınırındaki Münbiç'ten Mare'ye kadar olan hattın temizlenmesi için Ankara'yla işbirliği konusunda uzlaştıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, ABD ve Türkiye'nin Suriye sınırında Münbiç'ten Mare'ye kadar olan hatta, DAEŞ'i temizlemek için birlikte çalıştıklarını belirterek "Bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın Fırat Nehri'ne kadar olan yüzde 90'lık bölümünü DAEŞ'in elinden almak oldu. Fakat hâlâ Münbiç cebi denilen açık bir alan var ki DAEŞ bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor. Türkiye'ye, Avrupa'ya ve ABD'ye yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz" dedi. Blinken, telekonferans yöntemiyle gazetecilerin soruları üzerine kritik değerlendirmelerde bulundu:

"ÇALIŞMAMIZI GÖRÜYORSUNUZ"

Türkiye ile ortak hedefimiz, Münbiç'ten Mare'ye kadar olan hattı kapatmak için birlikte çalış- mak. Bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın Fırat Nehri'ne kadar olan yüzde 90'lık bölümünü DAEŞ'in elinden almak oldu. Fakat hâlâ Münbiç cebi denilen açık bir alan var ki DAEŞ bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor, Türkiye'ye, Avrupa'ya ve Amerika'ya yönelik saldırılar planlıyor ve gerçekleştiriyor. Türkiye ve ABD, diğer kilit ortaklarla birlikte bu alanı kapatmak için yakın çalışma içerisinde. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz. Mare hattında DAEŞ'in elinden geri almak için verilen çabayı görmüşsünüzdür. Bu konuya odaklanmış olduğumuzu ve başarmak için birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim.

"KİLİS İÇİN KAYGILIYIZ"

(Kilis'e yönelik DAEŞ saldırıları) Suriye'den Türkiye'ye ve Kilis'e, DAEŞ'in yaptığı saldırılardan oldukça kaygılıyız. Bu tehdidin bitirilmesi için Türk makamları ile yakın temas ve koordinasyon halindeyiz. Türk mevkidaşım Feridun Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ayrıca iki ülke askeri makamları da temas halinde. DAEŞ'in Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde gerçekleştirdiği saldırıları son derece ciddiye alıyoruz, birçok Türk vatandaşı bu saldırılarda hayatını kaybetti. Müttefiklerimiz ve NATO olarak Türkiye ile yakın temas ve koordinasyona devam ediyoruz. Bu tehdidi aşmak için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.

SEKÜLER SURİYE VURGUSU

(Suriye'de muhtemel bir Kürt devleti kurulması ihtimali) ABD'nin bu konudaki pozisyonu açık. Suriye'yi bir arada tutacak birleşik Suriye'den yanayız. Kurumların bütünlü- ğünden, herkese eşit mesafede seküler yönetimden yanayız. Bölünme ülkedeki mevcut problemleri çözmek yerine daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Hedefimiz Suriye'yi bir arada, bütün olarak tutmak ve ülkede siyasi geçişin sağlanması.

RUSYA İLE HALEP MEKANİZMASI

Suriye'de çatışmaların durdurulması "yaralı" da olsa devam ediyor. Rusya ile bir mekanizmamız var. Halep şehrinde çatışmaların durdurulması ilkesi çiğnendiği anda Rusya ile temasa geçip bu çatışmayı anında durdurmaya çalışıyoruz. Günlük olarak görüşüyoruz ve çok aktif bir mekanizma. (Kaynak: Habertürk)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...