Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yargıtay'dan flaş karar! MHP olağanüstü kurultaya gidiyor

Düzenleyen:
Yargıtay'dan flaş karar! MHP olağanüstü kurultaya gidiyor

GÜNDEM Haberleri

''MHP'de olağanüstü kurultay yapılacak mı?'' sorusu yanıt buldu. Yargıtay, MHP'nin olağanüstü kurultaya gitmesi yönünde karar verdi.

Yargıtay, MHP'de olağanüstü kurultay olup olmayacağına yönelik tartışmalara son noktayı koydu. Yargıtay 18. Hukuk Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararının temyiz incelemesini tamamladı.

Karar, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Aysal tarafından açıklandı. Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı.

Daire kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunulamıyor. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararla ilgili gerekçesini birkaç gün içinde tamamlayarak, yerel mahkemeye gönderecek. 

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen ise NTV canlı yayınında Yargıtay'ın kararı ''Artık Yargıtay süreci tamamlandı. Beğenen olur beğenmeyen olur ama hukuk adına Yargıtay son sözü söyledi. Bu karara karşı karar düzeltme yolu da bildiğim kadarıyla kapandı. An itibariyle fırtınalar kopardılar, hakimleri itham ettiler mahkemeleri itham ettiler ama görüldüğü gibi hukuk yerine getirildi. Bu kararın kalkması mümkün değildir. Yargıtay'ın onayını alan Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı infaz kararının durdurulması kanaatimce mümkün değildir. Yargıtay son sözü söyledi kurultayın önü açıldı'' değerlendirmesinde bulundu.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti. Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.

Muhalifler, olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünün değiştirilmesini istedi. Ancak bu değişiklik için de olağanüstü kurultay toplanması gerekiyordu.

Muhalifler, bu değişikliği yaparak 18 Mart 2018'de yapılması kararlaştırılan olağan kongre öncesi Devlet Bahçeli'yi genel başkanlıktan indirmek istiyordu.

ADAYLAR ARKA ARKAYA ÇIKTI

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.

Hukuki süreç tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini, MHP yönetiminin reddetmesiyle başladı.

YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.

MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

MHP yönetimi Tosya mahkemesine de başvurup buradan da benzer bir karar çıkartmıştı.

Ancak MHP yönetiminin talebi, Tosya mahkemesinin verdiği kararı yasal süre içerisinde Ankara 25. İcra Dairesi’ne ulaştırmadığı için işleme konulmadı.

2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs'ta kurultayın yapılmasının önünü açtı.

Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi.  Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

SON KARAR ANKARA 25. İCRA DAİRESİ'NDEN

MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı.

İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden MHP'de muhalifler tarafından 15 Mayıs Pazar günü yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır" denildi.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle, "Valiğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır.

Mahkeme kararı doğrultusunda valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi bir mağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

OLAYLI 15 MAYIS

İcra Dairesinin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellendi, kurultay toplanmadı.

MUHALİFLER YARGITAY KARARINI BEKLEYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, olağanüstü kurultayın toplanamamasının ardından Yargıtay kararının beklenmesi konusunda uzlaşmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'ın olağanüstü kurultayın yapılması yönünde bir karar alması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıklamıştı.

MHP'DE TEMYİZ KARARININ BEKLETİLMESİ İÇİN BAŞVURMUŞTU

MHP Genel Merkezi, bir üst kurul delegesi tarafından parti tüzüğüyle ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuru sonuçlanıncaya kadar olağanüstü kurultaya ilişkin temyiz kararının bekletilmesi için dün Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ne başvurmuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...