Türkiye bir ilke imza atacak

Düzenleyen:
Türkiye bir ilke imza atacak

GÜNDEM Haberleri

Bartın’da Vali Seyfettin Azizoğlu’nun desteği ile "Yer Altı Irmaklarının Bulunması ve Haritasının Çizilmesi Projesi" kapsamında araştırmalarını sürdüren Makine Mühendisi Faruk Papila, “Bu projede başarı elde edersek yer altı ırmaklarının haritasını çizerek dünyada bir ilke imza atmış olacağız” dedi.

Makine Mühendisi Faruk Papila, Uğurlar köyünde yapılan sondaj ile su bulunamaz denilen yerden su çıktığını belirterek, “Bartın’ın altından geçen yer altı ırmaklarını bulmak, yer altı ırmaklarının haritasını çizme Ar-Ge projemize Valimiz Seyfettin Azizoğlu’nun destekleriyle başladık. İl Özel İdaresi destekleriyle de burada bu sondajı yaptık. Bizim buradaki amacımız su burada varsa, aynı su İnkum’da da sondajla tespit edilirse, yer altı ırmağının varlığını bulacağız ve haritalandıracağız.

Ar-Ge çalışmamızın özü budur. Uğurlar köyünden çıkarttığımız suyun sertlik, iletkenlik ve PH tahlilini de yapacağız. İleride de İnkum sahilinde de yapılırsa bu değerler bulunursa, dünyada ilk defa yer altı ırmak haritası yapmış olacağız. Burada amaç harita çıkartıldıktan sonra kim nereden su almak istiyorsa sondajı yapıp suyu çıkartıp, kullanabilir. İnkum açıklarında da tuzlu içinde tatlı su bulabilirsek, dünya su döngüsünü ispatlamış olacağız.

Bu bize ne kazandıracak? Yukarıda su varsa 30 kat aşağıda var deniyor. Bir anda içilebilir tatlı su kaynağının 30 kat fazla olduğunu belgelemiş olacağız. Proje başarı ile devam ederse bu çalışma Ankara’da da yapılmış olsa, Kızılırmak gibi 30 tane ırmak var denebilir. Bu şekilde de Ankara’nın su sorunu çözülmüş olur. Su sorunu olan illere de bu çalışmayla ışık tutmuş olacağız. Şu an burada 70 metre sondaj yaptık. Ölçümleri de yapacağız. Şuan başarılı olduk. Öte yandan DSİ’de burada herhangi bir su olmadığına dair bir raporu bulunmaktadır. Buna rağmen biz burada bu suyu bulduysak, şuan için başarılıyız. Destekte bulunan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Daha sonra sondajla çıkartılan suyun sertlik, iletkenlik ve PH değerleri ölçüldü. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...