Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Üç partiden Alman Meclisinin kararına karşı ortak bildiri

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Üç partiden Alman Meclisinin kararına karşı ortak bildiri

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti, CHP ve MHP gruplarının ortak açıklamasında, "Almanya Federal Meclisinin, Ermeni iddialarını esas alan haksız kararını, kabul etmiyor, esefle kaşılıyor ve şiddetle kınıyoruz." denildi.

Açıklamada, "Almanya Federal Meclisinin, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan tehcirle ilgili asılsız iddiaları esas alan haksız kararını, yüce Türk milletinin temsilcisi olan bizler kabul etmiyor, esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Almanya'da kabul edilen tasarıyla ilgili üç siyasi parti grubunun ortak açıklamasının Başkanlığa verildiğini kaydetti.

TBMM'de bulunan tüm grupların imzasını taşımayan bildirilerin Başkanlık Divanı'nda okutulamadığını belirten Hamzaçebi, açıklamada imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'a söz verdi. Üç grup başkanvekili tarafından ayrı ayrı kürsüde okunan açıklamada, şunlar kaydelidi:

"Almanya Federal Meclisi’nin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan tehcirle ilgili asılsız iddiaları esas alan haksız kararını Yüce Türk milletinin temsilcisi olan bizler kabul etmiyor, esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz.

Bu adaletsiz ve mesnetsiz kararın kabulü, milletimizde derin bir infiale yol açmıştır.

Almanya Federal Meclisinin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan tehcirle ilgili tek taraflı, seçici ve asılsız Ermeni iddialarını esas alan kararının tarihi ve hukuki geçerliliği yoktur.

Almanya Federal Meclisi bu kararıyla kendini tarihçilerin ve uluslararası mahkemelerin yerine koyarak tarih yazmak ve soykırım gibi ciddi bir suç hakkında hüküm vermekle, hem insan haklarını hem adaleti hem de tarih ve hukuku hiçe saymıştır.

Bu tarihe, geleceğe karşı hata olan karar, Türkiye ve Almanya ilişkilerini mutlaka etkileyecek, aradaki dostluk köprülerine zarar verecektir. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni gerekli tedbir ve kararları almaya davet ederken, kadim menfaatlerimizi haleldar edecek girişimler karşısında TBMM'de her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade ederiz.

Bizler bugüne kadar bazı ülkelerin parlamentolarında kabul edilen, 1915 olayları hakkındaki asılsız soykırım iddialarını meşrulaştırmayı içeren karar, açıklama ve yasalar ile bundan böyle girişilebilecek benzeri tasarrufları tarihi gerçeklerin ve uluslararası hukukun ihlali olarak gördüğümüzü, tanımadığımızı ve hiçbir zaman tanımayacağımızı güçlü bir şekilde ifade ediyoruz."

Üç grup başkanvekili de partilerinin milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

Açıklamanın okunması esnasında HDP Grubu sıralarında milletvekili olmadığı görüldü.

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi de Başkanlık Divanı olarak kararı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...