'Bölenlerden değil bütünleştirenlerden olacağız'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Bölenlerden değil bütünleştirenlerden olacağız'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Biz bölenlerden, parçalayanlardan, insanları dağıtanlaran olmayacağız. Ecdadımızın altı asır öğrettiği gibi, biz bütünleştirenlerden, insanları bir araya getirenlerden olacağız." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Türk girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) 8'inci dönem mezunlarını verdi.

Mezun öğrencilerin geçişi ve iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sözlerine Boşnakça "hoş geldiniz" diyerek başladı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, IUS'un gerçekten "bir başarı öyküsü" olduğunu vurgulayarak, kuruluşu ve önceki döneminden itibaren üniversitenin gelişimini yakından takip ettiğini söyledi.

"Balkan coğrafyası önemli bir ders veriyor"
Mezunlarla birkaç temel noktada görüşlerini paylaşmak istediğini aktaran Numan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Havasını teneffüs ettiğiniz bu Balkan toprakları, Balkan coğrafyası size önemli bir ders veriyor. 'Balkanizasyon', kelime olarak 'bölünmek, parçalanmak, dağılmak, farklı parçalara ufak ufak ayrılmak' demektir. Biz bölenlerden, parçalayanlardan, insanları dağıtanlaran olmayacağız. Ecdadımızın altı asır öğrettiği gibi, biz derleyenlerden, toplayanlardan, bütünleştirenlerden, insanları bir araya getirenlerden olacağız. Hazreti Ali'nin bir valiyi, Malik bin Eşter'i atarken vermiş olduğu büyük nasihatı hiç zihnimizden uzaklaştırmayacağız. Diyor ki; 'Gideceksin, insanlara hükmedeceksin. Bil ki insanlar iki sınıftır. İnsanlar ya yaradılışta eşindir ya da dinde kardeşindir. Eğer yaradılışta eş olarak kabul ederseniz, din farklılıklarını, kültür farklılıklarını, gelenek farklılıklarını, cinsiyet farklılıklarını bir kenara koyarsınız. Eğer dinde kardeş olarak görürseniz, meşrep farklılıklarını, mezhep farklılıklarını, farklı inanışların, farklı geleneklerin varlığını bir kenara bırakır, 'La ilahe illallah Muhammeden resullulah' diyen herkesi Müslüman olarak kabul edersiniz."

Bu coğrafyaya gelmişken bu coğrafyanın "büyük mücahidi" Aliya İzetbegoviç'i anmadan geçemeyeceğini kaydeden Kurtulmuş, İzetbegovic'in en önemli özelliğinin, hayatı boyunca en zor şartlarda dahi ilkelerinden taviz vermemesi olduğunu ifade etti.

"Allah sizin karşınıza güzel şeyler çıkarsın"
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konuşmasının sonunda öğrencileri tebrik ederek, "Kendini tanıyan, kendini bilen, yaratılmışları, insanları ve kainatı bilen ve her şeyden önemlisi bunların üstünde Rabbi'ni bilen, anlayan ve O'na o şekilde kulluk eden herkese hayat mektebinden diploma veriyorlar. Allah bu diplomayı almayı nasip etsin. Allah sizin karşınıza güzel şeyler çıkarsın. Mesleğinizde başarılı olun. Allah'ın kullarına ve yarattıklarına faydalı olun. Bütün umduğunuz güzelliklere erişin. İyi bir mesleğiniz oldu, inşallah iyi eşleriniz, çocuklarınız ve güzel aileleriniz olur." dedi.

Kurtulmuş geleneksel Ramazan Konseri'ni dinledi
Kurtulmuş, Saraybosna'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Saraybosna Filarmoni Orkestrası'nın geleneksel Ramazan Konseri'ne katıldı.

Saraybosna'daki Vijecnica Kütüphanesi'nde düzenlenen konsere, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Saraybosnalı yerel idareciler, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Orkestra şefliğini Türkiye'den Oğuzhan Balcı'nın yaptığı konserde, kanun sanatçısı Serkan Mesut Halili ve kemençe sanatçısı Derya Türkan da sahne aldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konserin ardından düzenlenen resepsiyona da katıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...