Almanya ile yavaşlama dönemi

Düzenleyen:
Almanya ile yavaşlama dönemi

GÜNDEM Haberleri

İlişki kesilmeyecek, alt düzeyde sürecek. Alman mallarına ambargo yerine bu ülkeden alınan ürünlerin gümrük işlemlerinin ‘yavaşlatılması’ bekleniyor

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Hükümet, Almanya Parlamentosunun kabul ettiği sözde Ermeni soykırımı tasarısından sonra, bu ülkeye yönelik atacağı adımları belirlemeye çalışıyor. Hükümetteki genel görüş, ilişkilerin kesintiye uğramadan alt düzeye çekilmesi, ekonomik anlamda ise boykot ya da ambargo değil, daha yumuşak tedbirlere başvurulması yönünde.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Almanya’ya yönelik bazı başlıklar belirlendi’ dediği yaptırım paketinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre; hafta başı yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Almanya’ya uygulanacak yaptırımlar masaya yatırıldı. 2015 yılında 13.5 milyar dolar ile en fazla ihracatın Almanya’ya yapıldığının değerlendirildiği toplantıda bu ülkeye yönelik ambargo ya da Alman mallarını boykot gibi tedbirlerin Türkiye’nin zararına olacağı dile getirildi. Türkiye’nin turizm gelirlerinde de Almanya’nın önemli bir yer tuttuğu belirtilirken, atılacak adımlar ‘diplomatik ve ekonomik’ olmak üzere iki başlık halinde belirlendi. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Almanya’daki büyükelçisini çeken Türkiye’nin, bu ülkedeki bazı konsoloslarını da geri çağırabileceği belirtiliyor.
 SERT TEDBİR YOK
 Almanya ile siyasi ilişkilerin kesintiye uğramadan ve iki ülke ilişkilerine zarar vermeyecek şekilde yürütülmesi bekleniyor. Bu nedenle sert tedbirlerin yerine, iki ülke arasındaki siyasi görüşmelerin tümden kesilmesi yerine ‘Alt düzeyde’ sürdürülebileceği belirtiliyor. Ayrıca karşılıklı ziyaret, toplantı ve görüşme gerektiren ortak delegasyon çalışmalarının bir süreliğine askıya alınabileceği ifade ediliyor.
Türkiye’nin Alman mallarını boykot etmesi veya bu ülkeye ambargo uygulaması söz konusu olmayacak. Ancak, Türkiye’nin Almanya’dan aldığı malların gümrüklerden geçişişi sırasında yapılacak işlemlerde bazı adımların atılması da tartışılıyor. Edinilen bilgilere göre, Almanya’dan ithal edilen ürünlerin gümrük işlemlerinin ‘ağırdan alınarak’ yapılabileceği ifade ediliyor.
İNCİRLİK DE MASADA  
 Almanya’nın bir süre önce gündeme getirdiği İncirlik üssünü kullanma talebi ile ilgili görüşmelerin de askıya alınabileceği konuşuluyor. Ancak, bu konuda henüz net bir görüş ortaya çıkmış değil.  Alman gazetecilerin iki gün önce İncirlik Üssü’ne gerçekleştirmeyi planladığı ziyarete de Türkiye son anda izin vermemişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...