Türkiye’nin 4 koldan Gazze planı devrede

Düzenleyen:
Türkiye’nin 4 koldan Gazze planı devrede

GÜNDEM Haberleri

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmeler son düzlüğe girerken Ankara Gazze’nin bir nebze nefes alabilmesi için 4 ayaklı bir plan hazırladı.

Buket Güven ANKARA
Birleşmiş Milletler’in hazırladığı ve İsrail ablukasının devam etmesi durumunda gelecek 4 yıl içinde yaşanamaz bir yere dönüşeceğinin öngörüldüğü Gazze için Türkiye 4 aşamadan oluşan bir eylem planı hazırladı. Plana göre Gazze’nin su, elektrik, gıda sorunun çözülmesi ve yeni iş imkânlarının gündeme gelmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, Ankara Gazze’nin su sorunun çözümü için, sondaj veya deniz suyunun arıtılmasını önerdi. İsrail tarafı da bu öneriye karşılık ‘Çözülmeyecek sorun değil’ karşılığını verdi. Su kaynağının sağlanması sonrasında ise su şebekelerinin de yapılması gündeme gelecek. Gazze’de uzun zamandır yaşanan elektrik sıkıntısına da Türkiye çözüm bulunması için adım atmak istiyor. İsrail’in 2006 yılında bölgedeki tek elektrik santralini bombalaması sebebiyle Gazze’de yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Filistin’deki gruplar krizin Mısır üzerinden gelen elektrik miktarının artırılması çözülebileceğini ifade ediyor ancak Mısır ise buna sıcak bakmıyor. Ankara ise enerji sorunun Ashdod Limanı’na yanaştırılacak bir gemi ile çözüme kavuşturulmasını önermişti. Ancak İsrail tarafı söz konusu limanın o gemiye uygun yer olmadığını ifade ederken Türk yetkililere farklı bir çözüm önerdi. Ankara da “O da olur, bizim için problem değil” cevabını verdi. İsrail tarafı Ankara’nın Gazze’ye gıda ve inşaat malzemesinin Türkiye üzerinden götürülmesi teklifine de ‘evet’ dedi. Türkiye üzerinden gönderilecek malzemelerle Gazze’de hastaneler, okullar yapılacak. Ankara Gazellilere iş imkânı sağlanması için de adım atıyor. Bu çerçevede TOBB ve Filistin Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu’nun (FPCCI) işbirliği ile Cenin Sanayi Bölgesinin iş imkânı oluşturması için anlaşma imzalanmıştı. Öte yandan Gazze’nin yeniden inşası sürecinde Türk müteahhitlik firmalarının yer almaları için de TOBB olarak gerekli organizasyonu yapacak.
DENEYİMLİ DİPLOMAT 
 Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye deneyimli bir diplomatı olan Gürcan Türkoğlu’nu Kudüs Başkonsolosu olarak görevlendirdi. Türkoğlu Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde onun özel müşavirliği görevinde bulunmuş,  2006-2007 yılları arasında Türkiye’nin İran Büyükelçiliği, 2007-2009 yılları arasında da Cumhurbaşkanlığı dışişleri başdanışmanlığı görevini yürütmüştü. Türkiye, strateji gereği Filistin’e büyükelçi düzeyinde başkonsolos görevlendirerek mesaj veriyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...