Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi istifa etti

Düzenleyen:
Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi istifa etti

GÜNDEM Haberleri

Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber, görevinden istifa etti.

Avrupa Birliği'nin Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber istifa etti. Haber, geçtiğimiz ay bir grup gazeteciye verdiği özel brifingde vize muafiyetiyle ilgili süreçte Türkiye'nin tavrını, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek, "Bir atasözümüz var, 'Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek' diye, burada tersi oldu" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalar nedeniyle dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır'ın sert tepkisiyle karşılaşan ve açıklama için Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Haber, Brüksel'in de baskısıyla karşı karşıya kalınca istifa etmek zorunda kaldı.

İSTİFA SÜRECİNDE İLETİŞİM SORUNU ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Brüksel'deki AB kaynakları istifa sürecinde iletişim sorununun önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. Haber'in açıklamalarının AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi daha ilk aşamada rahatsız ettiği, sonrasında Haber'in kendisinden talep edilen adımları atmaması üzerine ise rahatsızlığın iyice arttığı öğrenildi.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

Bir AB yetkilisi, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamaların hemen sonrasında Haber'den 'netleştirme' talep ettiğini ancak bu talebe net bir cevap verilmediğini, Bozkır'ın tepkisinin ardından da adım atılmamasının 'bardağı taşırdığını' belirtti.

ALMANYA DEVREYE GİRDİ ANCAK...

Ankara ile Brüksel arasında gerginliğe neden olan olumsuz gelişmeler sonrasında Mogherini'nin Haber'den istifasını istediği öğrenildi. Bu talep üzerine Almanya devreye girerek sorunu gidermeye çalıştıysa da durumda bir değişiklik olmadı. Bunun üzerine Haber istifa kararı aldı. Haber'in yaklaşık bir ay içinde fiilen görevden ayrılması bekleniyor.

BOZKIR ÇOK SERT ÇIKMIŞTI

Bozkır, Haber'in açıklamalarına, "Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına böyle hitap edemez. Bir büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye'ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber'in şimdi bu hususta bir açıklama getirmesini ya da 'gerekeni' yapmasını bekliyorum" sözleriyle tepki göstermişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...