Millî silah projesi gizli bilgi değilmiş

Düzenleyen:
Millî silah projesi gizli bilgi değilmiş

GÜNDEM Haberleri

Milli silahlar MPT-76 ile MP-5’in üretim planlarını pazarlarken suçüstü yakalanan MKE Müdürü Tanrıverdi, mahkemede yüzsüzlüğüyle ‘pes’ dedirtti.

EBRU KARATOSUN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Millî Piyade Tüfeği MPT 76 ile MP 5 silahının çizimleri, üretim planları dahil tüm dokümanlarını satmak isterken suçüstü yakalanan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, Tanrıverdi’nin 29 yıl 6 aya kadar hapsini isteyerek dava açtı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Tanrıverdi’ye, “Rüşvet almak ve Devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma” suçlamaları yöneltildi. İddianamede Tanrıverdi’ye ait 5 flaş belleği inceleyen bilirkişi raporunda 18 silaha ait proje ve çizimler de çıktı. MP5 K, MTS susturuculu makinalı tabanca, T94A, T94SD,  G3 piyade tüfeği, HK23, HK53, MSG90, EK33E, T43, siportif silahlar Z43, Z43-P, Z41, Z5, Z5P, Z5RS, T40 ve T40-HK33E bomba atar, JNG90 Bora ile 12 Keskin Nişancı tüfeğine ait proje ve çizimlerinin flaş bellekten çıktığı ifade edildi. Tanrıverdi’nin flaş belleklerde bulunan söz konusu silahların plan ve projelerine ilişkin savunmasında da ilginç detaylar yer aldı. Onları evde çalışmak için aldığını söyleyen Tanrıverdi, “Ben bütün çizimleri verdim. (Satmaya çalıştığı 2 silah projesi için) Nitekim bu silahların patenti MKEK lehine Amerika’da da koruma altındadır. K.K.’ya verdiğim iki adet flaş bellekte, silahların tüm parçalarının çizim ve üretim planları bulunmaktadır. Teknik olarak üretim yapması mümkün olmakla birlikte patenti MKEK’e ait olduğu için üretmesi yasal olamaz. Ben iki silaha ait bilgileri K.K. haricinde başka kimseye vermedim. O da beni sıkıştırdığı için verdim. Bu olaydan dolayı sonsuz pişmanım” dedi.
“çocuklarının ölüsünü gör!”
 İddianamede Tanrıverdi’nin suçüstü yakalandığı restoranın loca bölümüne kurulan ses kayıt cihazı deşifresinde, iş adamına âdeta kendisini ele vermemesi için yalvardığı görüldü. Parayı aldıktan sonra Tanrıverdi’nin K.K.’ya, “sen tüm çocuklarının ölüsünü görür müsün, bak bir şey yapmadığına. Sizin personel bizi şikayet etmez demi” diyerek korku dolu ifadelerde bulunması dikkat çekti. Tanrıverdi’nin parayı sayıp saymayacağını söyleyen işadamına “Sen saydın demi sana güveniyorum” şeklinde cevap verdi. İddianamede, Tanrıverdi’nin 2 evi, Giresun’da fındık tarlası olduğu ve 2 ayrı banka hesabında 130 bin TL parasının olduğu tespit edildi. Evinde yapılan aramada da 29 bin Euro, bin 500 dolar ve 400 TL bulunan Tanrıverdi’nin bu duruma ilişkin de “Eşimle hacca gideceğimiz için evde bulundurduğumuz paradır” dedi. Her iki silahı da satmaya çalışırken yakalanan Tanrıverdi söz konusu olayla ilgili şaşkına uğratan bir savunma yaptı. Her iki silahın çizimleri ve üretim planlarının gizli bilgiler olmadığını söyleyen Tanrıverdi, “Hizmete özel bilgilerdir. Bu silahların çizimlerini ve üretim planlarını ihaleye çıktığımızda bazen internet sitesine bile koyarız. Bir de parçaları başka firmalara fason olarak ürettiğimizde her bir parçanın çizimini planının üretim yapan firmaya 150 TL ücretle veririz. İki silah için 700-800 civarında firmayla parça üretim anlaşması yaparız. Ancak parçaların %100’ünün ihalesine değil %70-%80’inin ihalesine çıkarız” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...