Bozulan ilişkileri düzeltmede sıra Rusya'da

Düzenleyen:
Bozulan ilişkileri düzeltmede sıra Rusya'da

GÜNDEM Haberleri

Moskova, Erdoğan’ın dostane mektubunu gördü, Türklere çalışma izni verdi. İbrahim Kalın, ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iki ülkenin de mutabık olduğunu açıkladı

İsmail Sonsuz 
Suriye’den havalanan ve sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının geçen Kasım ayında düşürülmesi sonrasında gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde değişim sinyalleri geliyor. Kremlin Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, uçağın düşürülmesine ilişkin olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak, “pişmanlık ve taziyelerini” ilettiğini açıkladı. Sözcü, Erdoğan’ın mektubunda, pişmanlık ve taziyelerini ifade etmesinin yanı sıra “üzgünüm” dediğini duyurdu. Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupta, hayatını kaybeden Rus pilotun ailesinin acısını kalben paylaştığı ve uçağın kasıtlı olarak düşürülmediğini vurguladığı kaydedildi. Erdoğan’ın ayrıca, paraşütle atlayan Rus pilotun öldürülmesi olayına karışan Türk vatandaşı hakkında soruşturma açıldığı bilgisini verdiği belirtildi.  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupta, “Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandığını açıkladı. Kalın, iki ülkenin ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldığını kaydetti. 
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, “Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, krizin çok anlamlı olmadığını düşünüyor” dedi. Yıldırım, devamla, “Bize düşen de irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları milletimizle paylaşacağız” diye konuştu.  Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, İsrail’in yanı sıra Rusya’yla ilişkilerde de yumuşama sinyali gördüklerini söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendi oluştu. Bu sinyallerden birisi, Rusya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi. Bu da ilişkilerin kısa sürede normalleşmesinin bir sinyali olarak görülebilir” şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...