'Güçlü bir Mısır istiyoruz'

Düzenleyen:
'Güçlü bir Mısır istiyoruz'

GÜNDEM Haberleri

İsrail ve Rusya’nın ardından Mısır’la da bakan düzeyinde ilişkilerin geliştirilmesine yeşil ışık yakan Çavuşoğlu, “Ancak düşüncelerimizi söylemeye de devam edeceğiz” dedi.

Buket Güven ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir grup diplomasi muhabirinin sorularını cevaplandırırken ilişkilerin normalleşmesi konusunda İsrail’le Rusya’nın ardından sıranın Mısır’da mı olduğu sorusuna açıklık getirdi. Türkiye’nin tutumunu başından beri sürdürdüğünü belirten Çavuşoğu, “Bakanlar düzeyinde başından itibaren iletişim içinde olmamız konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızda aynı şeyleri en az bir yıldır söylüyor. Esasen Mısır’ın, oranın güvenliği, istikrarı, halkının refahı; bizim, Afrika, Orta Doğu ve İslam dünyası için önemlidir. Dolayısıyla güçlü bir Mısır istiyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, Mısır’la yeni görüşme ihtimallerinin olabileceğine işaret ederek,  “Bazı platformlarda zaten Dışişleri Bakanı ile ayaküstü de olsa sohbet ediyoruz, görüşlerimizi kendisi ile paylaşıyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte böyle karşılaşmalar olabilir. Görüşmeye de ben şahsen kendim için söylüyorum hazırım. Ekonomi Bakanımız da öyle. Önümüzdeki süreçte de bu anlamda bakanlar düzeyinde görüşmeler olabilir” şeklinde konuştu.

HALK DAHA İYİSİNİ HAK EDİYOR

Mısır’ın şu anki mevcut durumu ile Filistin sorununa ve bölge güvenliğine katkı sağlayamayacağının altını çizen Çavuşoğlu, “Biz de diyoruz ki kardeş bir Mısır halkı daha iyisini hak ediyor. Mısır yönetiminin de bu hatalarından dönmesi gerekir diyoruz. Ama bazı sendromlardan dolayı verdiğimiz bu tepkilere karşı aşırı duygusallık gösteriyorlar. Aşırı tepki gösteriyorlar. Biz hiçbir zaman Mısır’la ekonomik ilişkilerimizi azaltmak ya da kesmek için bir tavır da almadık, söylem içinde de olmadık” diye konuştu.

AMERİKALI HIMARS FÜZELERİ GELİYOR

Bakan Çavuşoğlu Suriye sınırında konuşlandırılacak olan Amerikan HIMARS füze savunma sisteminin de bu ay içinde geleceğini açıkladı. Söz konusu sistemlerin bölgeye intikalinde teknik bir gecikme olduğunu belirten Çavuşoğlu, “En son ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı geldiğinde de kendisiyle görüştük. DAEŞ’e mücadelede çok etkili olacak sistemler bunlar. Füze top karışımı bir sistem. 90 kilometre menzilleri var. Şu andaki Türkiye’deki kullandığımız fırtına obüslerinin menzili 30 kilometre. Dolayısıyla 3 katı daha fazla bir menzile sahip olması hem DAEŞ’le mücadele bakımından önemli. Hem de Türkiye’nin güvenliği açısından önemli” dedi. 

ABD MÜNBİÇ MUTABAKATINA UYUYOR

DAEŞ’le mücadele önemli bir nokta olan Münbiç operasyonunda yer alan PYD-YPG’nin sosyal medyadan yaptığı kışkırtıcı açıklamaların sorulması üzerine Çavuşoğlu, “PYD’nin YPG’nin zaten rasyonel açıklama yapmasını bekleyemezsiniz. Amerikalarılar da kendileri itiraf ediyorlar. Bu konuda kontrol edemediklerini de söylediler. Böyle sosyal medya üzerinden tahrik edici açıklamalar yapıyorlar ama bizim bu konudaki tutumumuz nettir. Zaten Münbiç operasyonunda sayılara baktığımızda  çok cüzi bir YPG unsuru vardır. Ve daha çok lojistik destek amaçlı. Bu çok cüzi olmasına rağmen gürültüsü fazla, onu da bilerek yapıyorlar” diye konuştu. 
Türkiye’nin Amerikalara bundan duyulan rahatsızlığı dile getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Bu operasyon çerçevesinde vardığımız mutabakata Amerika harfiyen uymuştur. Bir tek bu sosyal medyadan YPG’nin yaptığı kışkırtıcı açıklama hariç. Amerikalarda gerekli uyarıları yaptık dedi ama bu çok önemli değil. Biz onlara takılmıyoruz. Esas itibariyle Amerika ile vardığımız mutabakata harfiyen uyulmasıdır” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, operasyon bittikten sonra da YPG unsurlarının tamamının Fırat’ın Doğusuna geçeceğini ifade ederek, “En büyük senaryo ile geçmezse ne olur o zaman biz de kendi tedbirlerimi almasını biliriz” dedi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...