'AB’yi kaostan kurtarıyoruz'

Düzenleyen:
'AB’yi kaostan  kurtarıyoruz'

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin göç krizinin kontrolünü başarıyla sağladığını belirten AB Bakanı Çelik: Ülkemiz, aşırı sağ kesimlerin AB’yi tehdit etmesinin de önüne geçmiş oldu.

Buket Güven BRÜKSEL/ANKARA 

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin AB ile müzakerelerde tam üyelik perspektifine odaklı olduğunu belirterek, “33. fasıl, aday bir ülke üye olduğunda AB bütçesine nasıl katkı sağlayacağını içeren bir fasıl. Türkiye üye olduğunda bütçeye yapacağı katkının konuşulmasıyla ilgili bir şey olduğu için bu Türkiye’nin güçlü bir şekilde tam üyelik perspektifine odaklı olduğunu gösteriyor” dedi. Brüksel’deki temasları sonrasında demeç veren Çelik “Terörle bu kadar yoğun mücadele ederken, geldik burada fasıl açtık. Yani reform sürecine bağlıyız, özgürlük-güvenlik dengesini korumaya çalışıyoruz” diye konuştu. Çelik Brüksel’de gündeme getirilen ifade ve medya özgürlüğü konularına da değinerek, “Bunları konuşmaktan uzak durmuyoruz. Hem bu fasılları açmayıp hem de bu konularda ilerleme sağlamak için bir eleştiride bulunmak doğru bir şey değil” şeklinde konuştu. Bakan Çelik, göç krizinin siyasi ve insani krizi olarak kontrol edilmesinin tamamen Türkiye’nin başarısı olduğunu dile getirdi. AB’ye “Birlikte bir ortak akıl üretelim, eylem planı hazırlayıp tarihin en büyük krizlerini yönetme konusunda çok daha hızlı ve etkili olalım” çağrısı yapan Çelik, “Bu göç krizi devam ederken, oradaki Eurofobik kesimler, Avrupa’ya düşman kesimler, aşırı sağ ve yabancı düşmanı kesimler aslında göç krizini bahane ederek, kendilerini ana akım siyasetçiler karşısında daha saldırgan bir tutuma getirdiler. Bunlar giderek göç krizini bahane ederek, insanların popülist duygularını kışkırtarak, aslında ana siyasi değerleri, AB’nin değerlerini daha çok tahrip edeceklerdi. Bir bakıma Türkiye bu göç krizini doğru şekilde yöneterek, bunu kontrol altına alarak aşırı sağ kesimlerin, yabancı düşmanı kesimlerin AB’yi tehdit etmesinin de önüne geçmiş oldu” diye konuştu. 

BİRLİĞİN GENİŞLEMESİ SÜRMELİ

AB’nin İngiltere’nin Brexit kararına rağmen genişleme meselesini bir umut ve siyasi proje olarak devam ettirmesi gerektiğine işaret eden Çelik, aksi halde Balkanlar gibi riskli bölgelerde sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi. Bakan, AB’nin genişlemede devam mesajını mikro alanlarda değil bir büyük resimle ve büyük bir ülkeyle ve bir değerler buluşması anlamına gelecek şekilde Türkiye ile vermesi gerektiğini dile getirdi. Bakan, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun biran evvel açılması gerektiğini bildirerek, “Biz bu kadar iş yaptık, bu kadar büyük bir krizi önledik. Fakat hala Türkiye ile ilgili eleştiriler, Cumhurbaşkanımızla ilgili karşıtlıklar devam ediyor” eleştirisinde bulundu. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...