Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik yeniden gündeme geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik yeniden gündeme geliyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Meclis'in çalışma ilkelerini belirleyen TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesinin bayram sonrasında yeniden gündeme geleceğini söyledi.

Gündeme geldiği her dönemde tartışma konusu olan, Meclis'in çalışma ilkelerini belirleyen TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesi, bayram sonrasında yeniden gündeme gelecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, TBMM İçtüzüğü'nün, Meclis'in çalışma prensiplerini ortaya koyan yazılı metin olduğunu ve "Meclisin Anayasası" niteliğini taşıdığını belirterek, "İçtüzüğün çok ihlal edildiğini, bazı boşluklardan yararlanılarak yeni teamüller oluşturulduğunu" gördüklerini söyledi.

"Bayramdan sonra gerekli adımlar atılacak"

Meclis'in gece saat 21.00- 22.00'den önce mesaiye başlayamadığını, İçtüzüğün grup önerileri ve gereksiz polemiklerle zaman geçirildiği bir usul haline geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz İçtüzük'ten kaynaklı boşluklardan o kadar çok zaman kaybediyoruz ki millet bize artık 'Niye geceleri çalışıyorsunuz?' demeye başladı. Bu İçtüzük'te gündüz kanun yapma imkanı yok. Çünkü gündüz sadece grup önerileri, usul tartışmaları ve birtakım gereksiz idari işlerle saatler kaybediliyor. Her saatin bir ekonomik karşılığı var. Bu nedenle Meclis'in öncelikli görevlerinde olup değişmesi gerekiyor. Umut ederim Meclis kapanmadan tüm partiler bir araya gelip ortak adım atarlar. Çünkü bu mesele iktidarın veya muhalefetin değil Meclis'in el atması gereken bir konu. Çünkü AK Parti ilanihayet iktidar olacak diye bir iddia, gerçeklik yok. Zaman gelecek biz de belki muhalefet olacağız. Biz asla muhalefetin sesi kısılsın değil Meclis çalışsın, muhalefet konuşsun ve katkı sağlasın diye bir planlamayı yapmak istiyoruz. İlgilisinin bile dinlemediği evrakları saatlerce okumayı engelleyip bir an önce daha iyi sonuçlar alacak çalışmayı yaptıracak bir İçtüzük hazırlama görevimiz var. Bayramdan sonra takvim elverirse partilerle görüşüp gerekli adımları atmak istiyoruz."

Geçmiş yıllarda defalarca İçtüzükle ilgil komisyonlar kurulduğunu ve çalışmalar yapıldığını, başka parlamentolardaki işleyişin incelendiğini anlatan Turan, aslında çok da fazla yeni çalışma yapmaya gerek yok. Elimizde materyal çok fazla var. Bunun hayata geçirilmesi gereği var. Umut ediyorum bayramdan sonra yaparız." dedi.

"Revizler yapılmalı"

Turan, İçtüzük'te yapılacak değişiklikler konusundaki soruya, "Saat 14.00'te açtığımız Meclis, ancak 21.00'de gündeme geçebiliyor. Boşa kürek çektiğimiz grup önerileri, Meclis'e zaman kaybettiren usulü işlemin revize edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısıyla ilgili kötü niyetli kullanım söz konusu, 3 dakikada 3 kez yoklama istemek, iyi niyetle bağdaşmaz. Bunların de revize edilmesi gerekir. " karşılığını verdi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...