Suriyeliye var, bize yok mu?

Düzenleyen:
Suriyeliye var, bize yok mu?

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’de 5 bin civarında Doğu Türkistanlı muhacir kimliksiz yaşıyor. Türkistan dernekleri Suriyelilere olduğu gibi bunlara da vatandaşlık verilmesini talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, savaştan kaçıp ülkemize sığınan iki milyondan fazla Suriyeliye vatandaşlık vereceklerine yönelik açıklaması Doğu Türkistanlıları da heyecanlandırdı. Çin zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan ancak yıllardır vatandaşlık problemi yaşayan Türkistanlılar, kendilerinin de vatandaşlığa kabul edilmelerini istiyor. 
Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Türkiye’de yaşayan 10 bine yakın Doğu Türkistanlının yaşadığını söyledi. Doğu Türkistan’dan Tayland, Vietnam, Kamboçya gibi ülkeler üzerinden Türkiye’ye sığınan Uygur Türklerine dünyanın seyirci kaldığını belirten Seyit Tümtürk, şunları söyledi: “Bugün Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri kendi öz vatanını terk etmektedir. Niçin? Kendi ana yurdunu, vatanını bırakarak hiç bilmediği bir meçhule doğru göç ediyor. Geçen sene Çin’in baskısı sonucu 115’i Tayland tarafından uluslararası hukuk ihlal edilerek Çin’e iade edildi. Bunlar nerede? Hayatta mı, değil mi? Akıbetleri ile ilgili çok ciddi endişe duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bu Doğu Türkistan’dan gelen 10 bin muhacir kardeşimize devletimiz sahip çıktı. Allah razı olsun. Yalnız bugün bu kardeşlerimizin vatandaşlık meselesi, ikamet, ev, barınma, sağlık, çalışma müsaadesi hiçbir şekilde çözüme ulaşmadı. Cumhurbaşkanımız 3 milyon Suriyeli’ye vatandaşlık vereceğini söylüyor. Bu büyük bir misafirperverliktir ama 3-5 bin Doğu Türkistanlı kardeşimizin unutulmamasını, kendi himayelerinde Suriyelilerin statüsünde ele alarak sahip çıkılmasını istiyoruz.”

SURİYELİLER MEMNUN
Vatandaşlık heyecanı

Vatandaşlık müjdesi bazı Suriyelileri mutlu etti. 3 yıl önce eşi ve 2 çocuğu ile Batman’a sığınan doktor Imad Ahmet (36) onlardan biri. Dr, Ahmet, ülkelerindeki savaşın sebep olduğu yıkım ve yaşanan belirsizlik dolayısıyla hayatlarını, aile olarak çok sevdikleri Türkiye’de devam ettirmek istediklerini söyledi ve “Denklik alamadığım için mesleğimi icra edemiyorum. Vatandaşlık olursa bu problem ortadan kalkacak. Erdoğan’ın yaptığı açıklama bizi ziyadesiyle sevindirdi. Türk vatandaşı olmak çok güzel bir şey” dedi.
Eşi Arapça öğretmeni olan Vefa İsmail (32) de Halep Üniversitesi mezunu olduğunu dile getirerek, “Buradaki okullarda çalışmak istiyorum. Vatandaşlık verilirse çok memnun oluruz ve hayatımıza burada devam ederiz” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...