HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını

Düzenleyen:
Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını
Gelibolu, Haber

GÜNDEM Haberleri

ÇANAKKALE Savaşları’nın yaşandığı ve şehitliklerin bulunduğu tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Kabatepe Feribot İskelesi’nin yanındaki ormanlık alanda bugün öğleden sonra başlayan yangın, yakındaki ağaçlandırma sahasına sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesi sınırları içinde yer alan Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını çıktı. Tarihi yarımadanın Kabatepe bölgesinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, helikopter ve arazözler ile müdahale ediliyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının sürdüğünü ve ekiplerin müdahale ettiğini bildirdi. Söndürme çalışmaları için 2 helikopter ile ekiplerin desteğe geleceğini belirten Ulusoy, "Karadan da arazöz ve iş makineleriyle çalışmalar sürüyor." diye konuştu. 

Şehitlikleri gezmek için gelen ve çevredeki plajlarda denize girenlerin yoğun olduğu bölgeden yükselen alevlere ilk müdahale Çanakkale Orman Bölge Müdülüğü bünyesindeki söndürme heliktopteri tarafından yapıldı. Ardından bölgeye 3 helikopter ve 10 arazöz daha sevk edildi.

ALEVLER AĞAÇLANDIRILAN ALANLARA SIÇRADI

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ait arazözler de takviye olarak bölgeye gönderildi. Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak, 1994’teki yangından sonra ağaçlandırılan alana da sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Çevredeki tatilciler ve Çanakkaleliler, yangını korku dolu gözlerle izledi. 1994 yılında çıkan ve 4 bin 49 hektar orman alanını küle çeviren yangın, şehitlerin yeşil örtüsünü karartmıştı. O yangında dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, alevlerin içinde kalarak şehit düşmüştü.

BÖLGEDE ŞEHİTLİK YOK

Yangınla ilgili açıklama yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, "Yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve helikopterler müdahale ediyor. Kabatepe kamp alanı boşaltıldı. Kabatepe alanında soğutma çalışması yapılıyor. Diğer taraflara da müdahale ediliyor. Çevre ilçelerden takviye geliyor. Yangının olduğu bölgede yaşam alanı yok, orası kamp alanı bölgesi. Yangının çıktığı bölgede şehitlik de yok. Oralarda sadece piknik alanı var" dedi.

AKILLARA 1994 YANGINI GELDİ

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’nda 25 Temmuz 1994 günü saat 16.30’da başlayan ve 57 saat süren yangında, 1’inci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, savaşın yoğun olarak geçtiği Arıburnu ve Conkbayırı civarındaki 4 bin 49 hektar orman alanı yanmıştı. 

Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını
Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını
Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...