Teröre 'belediye' darbesi geliyor

Düzenleyen:
Teröre 'belediye' darbesi geliyor

GÜNDEM Haberleri

Yerel yönetimlerle ilgili kapsamlı bir reform üzerinde çalışan hükümet özelikle teröre karışan belediyeler için kritik adımlar atıyor.

Haber Merkezi ANKARA

Hükümet, teröre bulaşan belediyeler ve başkanlarıyla ilgili düzenlemede son rötuşları yaparken, gözler Meclise çevrildi. Bu ay içerisinde Mecliste görüşülmesi planlanan paketle, şu adımların atılması planlanıyor: Halen, mülkiye müfettişleri belediye başkanlarının görevleriyle; maliye müfettişleri de harcamalarıyla ilgili inceleme ve soruşturma yapıyor. Mevcut uygulamada, konunun yargıya yansıması ve temyiz aşamaları da göz önüne alındığında yıllar alan süreçler gerekiyor. Meclise gelecek düzenlemeyle birlikte, soruşturma sonucu teröre bulaştığı belirlenen belediye başkanları görevlerinden uzaklaştırılacak. Buna karşın, Belediye Meclisi fesh edilmeyecek. Sadece, varsa suçu olanlarla ilgili gerekli mevzuat işletilecek. Görevden alınacak başkanların yerine, “Başkanlık” kriterlerini taşıyan bir isim atanacak. Büyükşehir belediyeleri ile diğer il belediyelerindeki bu görevlendirmeyi İçişleri Bakanlığı yapacak. İlçe ve belde belediyeleriyle ilgili karar ise Valilik tarafından verilecek. Görevden alınan belediye başkanı ve görevlileri konusunda yargı süreçleri işletilecek. Atanacak başkanlar, valilerle koordineli çalışacak. İşler yürütülürken, belediye imkânları ile birlikte İller Bankası kaynaklarının kullanım izninin sağlanması öngörüldü. Sadece teröre bulaşanlar değil, asli görev olmasına karşın vatandaşa hizmet götürmeyen belediyelerle ilgili de adım atılması gündemde. Halen, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da çeşitli olaylar, ihbarlar ve terör saldırılarında kullanılan araç-gereç, teçhizat ve iş makineleri konusunda yürütülen inceleme ve soruşturmaların kapsamı da genişliyor. Belediyelerin yanı sıra, ihaleyle veya ihalesiz olarak iş verilen şirketlerin gelirleri ve bağlantıları da mercek altına alındı. Düzenlemenin, parlamentoya gönderilecek “Ekonomik Müjdeler Paketi”yle birlikte Meclise gelmesi ve tatile girilmeden yasalaştırılması kararlaştırıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...