Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hanefi Avcı: Cemaat öyle bir şey yaptı ki...

Düzenleyen:
Hanefi Avcı: Cemaat öyle bir şey yaptı ki...

GÜNDEM Haberleri

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulunan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "Cemaat ne ki hükumete darbe yapar dedik ama cemaat öyle bir şey yaptı ki, hakikaten Türkiye Cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en güçlü hükümetine meydan okudu" dedi.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdi. Cemaatin ordu içerisindeki askeri varlığını, gücünü kullanarak orada bir şeyler yapabileceğini öngördüğünü belirten Avcı, "Beklenti içerisindeydik, hatta buna karşı neden harekete geçmiyor diye konuşuluyordu. Cemaat, Silahlı Kuvvetler içerisindeki gücünü kullanacak, burada ciddi bir etkinliği var, hatta burada birçok şeye hakim olmuş, kendilerine karşı soruşturma bile yapılamıyor. Bu gücü kullanır, nasıl kullanır bilmiyorduk. Kimimiz darbe gibi, kimimiz kriz anında silahlı kuvvetlerini devreye sokarak etki eder diyorduk ama hangi boyut olacağı kestirilemiyordu. Bu kadar halkı ve Meclis'i bombalayacaklarını belki tahmin etmezdik. Mutlaka bu gücü kullanacağını biliyorduk, bu konuda tereddüdümüz yoktu” dedi.
 
"Darbe başarılı olsaydı bugün Yargıtay ve Danıştay ful cemaatte olacaktı”
 

“Eğer darbe başarılı olsaydı bugün Yargıtay ve Danıştay ful cemaatte olacaktı” diyen Hanefi Avcı, “Oradaki diğer unsurları kendine tayin edecekti ve kendileri hakim olacaktı. Ondan sonra yapacakları her icraat hukuka uygun gözükecekti. Darbeciler bizleri mahkum ederken de tarafsız bir yargıyla mahkum etmiş gibi olacaklardı. Bundan dolayı darbeyi öne aldıkları kanaatindeyim. Sadece bu olaylarda değil, tüm devlet güvenliğine yönelik bütün olaylarda bir zafiyet olduğu belli. Bu sadece istihbarat ve bilgi alma değil, bilgi alma, alınan bilgiyi değerlendirme, anlama, yorumlama ve karar verme sorunumuz var” diye konuştu.
 
"Türkiye Cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en güçlü hükumetine meydan okudu"
 

Yaşanan olayların devletin güvenlik sisteminde ciddi sorunlar olduğunu işaret ettiğini söyleyen eski Emniyet Müdürü Avcı, “Bu devletin güvenlik sisteminde çok ciddi bir sorun. Bunu en ciddi gösteren ve gözümüzün önüne koyan bu olay oldu. 17 Aralık'ta da aynı şeyler yaşandı, öncesinde de. Cemaatin varlığı konusunda yeterli bilgi alamadık. Aldığımız bilgiler oldu ama alınan bilgileri doğru analiz edemedik. Onları basit gördük, cemaati küçük gördük, yapamaz sandık. Cemaat ne ki hükümete darbe yapar dedik ama cemaat öyle bir şey yaptı ki, hakikaten Türkiye Cumhuriyeti'nin gelmiş geçmiş en güçlü hükümetine meydan okudu. Askerdeki varlığını kullanamaz bu kadar dedik, bakın kullandı. Devleti de, halkı da tehlikeye attı. Bizim demek ki bu konuda ciddi bir sorunumuz var. Bence olay basit bir istihbarat alıp tarihini önlemek değil, bizim bütün güvenlik politikamızı, sistemimizi masaya yatırıp yeniden değerlendirmemiz lazım. Ya modern bir devlet olur, bütün bunları iyi ayağa kaldırırız. Yoksa bu olaylarla böyle boğuşan, dövüşen bir ülke oluruz” ifadelerini kullandı.
 
Devletin Fethullahçı Terör Örgütü'yle mücadelede güvenlik sisteminde ciddi değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Bu epey zamandır belli, Türkiye'de yaşanan terör olayları var. Güneydoğu süreci, IŞİD süreci. Evet çok fedakar güvenlik görevlileri var. Hakikaten çok fedakar polislerimiz, askerimiz var, istihbaratçılarımız var. Çok şey yaptık, önledik ama yetmiyor. Daha büyük ihtiyaçlarımız var. Tüm bu kurumları yeniden ıslah etmemiz, bütün bu kurumları yeniden modernize etmemiz ve uygun fonksiyonlarda donatmamız gerekiyor. Burada ciddi zafiyetimiz var. Biz bu Ortadoğu bataklığından iyi çıkmak istiyorsak bu kurumları sadece istihbarat diye düşünmememiz lazım. İstihbarattan başlayıp karar süreçlerine kadar tüm süreçleri gözden geçirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
 
"Tüm dünya dış basını bu darbeyi anlamadı"
 

Yaşanan darbe girişiminin dış dünya basını tarafından anlaşılmadığını ifade eden Avcı, “Tüm dünya dış basını bu darbeyi anlamadı ya da yanlış anladığı kanaatindeyim. Sanki cemaati masum görme gibi, küçük dini ve ılımlı bir grup nasıl böyle bir şey yapar şeklinde bir bakış açısı içerisindeler. Bence bizim sorunumuz, bunu dış dünyaya iyi anlatmamız lazım. Ama daha düne kadar içeriye de anlatamıyorduk. Mevcut hükümet ve devlet yetkilileri bu olayı anlayamıyordu. Yabancıların anlamaması da gayet makul. Biz şimdi anladık, bence bunu şimdi bütün boyutuyla dünyaya da anlatmamız lazım. Cemaatin yapacağı tahribatlar bitmez. Dün neydi, hiç akla gelmeyen yargıyı kullandı, bugün geldi askeri kullandı. Yarın başkalarını kullanır, başka işler yapar” dedi.
 
"Türk halkı bunların yaptığı tüm çirkinlikleri gördü"

 Vatandaşların cemaat tehlikesinin darbe girişiminden sonra ciddi şekilde farkına vardığını belirten Hanefi Avcı, “Biz onların yaptığı bütün suçları, yanlışları ortaya dökünceye kadar onların vazgeçmesini beklemeyeceğiz. Biz bugün bu fırsatları iyi kullanacağız. Elimize bir fırsat geçti ve Türk halkı bunların yaptığı tüm çirkinlikleri gördü. Biz onların içerisindeki aldatılmış, kandırılmış insanları da kazanmayı düşünerek her türlü yöntemi biz kullanacağız. Biz onlara karşı görev yapıp, onları zayıflatacağız ve Türk ve dünya kamuoyunda işlemez hale getireceğiz. Türk devleti, istihbaratı, polisi, soruşturmasıyla bunların peşini bırakmayacak. Onlar peşini bıraktığımız an bize yönelirler. Basit ve küçük adamların saçma sapan iddialarla kamuoyunun kafasını karıştırmaması lazım. Kimin neyin içinde olduğunu bu devlet yavaş yavaş ayıklar. Böyle küçük adamların lafına inanarak bozgunculuk yapılmaması lazım” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...