Gazilere VIP sağlık

Düzenleyen:
Gazilere VIP sağlık

GÜNDEM Haberleri

Darbe kalkışmasında yaralanan 2 binden fazla kişiye hastanelerde birinci sınıf hizmet verilecek. Hasta ve hasta yakınlarının bütün ihtiyaçları anında karşılanacak

Gökhan Kaya ANKARA
Sağlık Bakanlığı, 15 Temmuz gecesi FETÖ darbe kalkışmasında yaralanan 2 bin 185 kişi için hastanelere ‘yaralı ve yakınlarına VİP hizmet verin’ talimatı verdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş imzalı, “Terör Mağduru Hasta ve Hasta Yakınları Hakkında” başlığı taşıyan genelge 81 İle gönderildi. Çıkan olaylarda yaralanan kişilerin ve yakınlarının mağduriyet yaşamaması hedefiyle tedbirlerin sıralandığı genelgeye göre göre yaralı vatandaşlara öncelik tanınarak tedavileri tek yataklı odalarda sürdürülecek. Hasta yakınları için bekleme ve dinlenme alanları oluşturulacak. Yaralı vatandaşlar, hastanede tedavi gördükleri süre içerisinde bizzat genel sekreterlik ve hastane yöneticileri tarafından sık ziyaret edilecek ve ihtiyaçları sorgulanacak. Kurumların imkanlar dahilinde hasta yakınlarının yemek ihtiyaçları ile şehir dışından gelenlerin banyo ve konaklama ihtiyaçlarının karşılanması noktasında hastane idarelerince her türlü kolaylık sağlanacak. Hasta ve hasta yakınlarının bu zorlu dönemi daha kolay atlatabilmesi için imkan dahilinde psikolojik destek sağlanacak. Hastanelerde vefat eden vatandaşların kayıt, inceleme, nakil ve teslim işlemleri mevzuata uygun şekilde ivedilikle yapılacak ve hasta yakınlarına uygun şekilde bilgi verilecek. Bütün sağlık kuruluşlarında bu işlemlerin hastane yöneticisi veya başhekim/mesul müdür sorumluluğunda varsa sağlık otelciliği müdürü gözetiminde birim veya ekip görevlendirilerek yürütülecek. Bu uygulamalar kamu hastanelerinin yanı sıra üniversite ve özel bütün sağlık kuruluşlarında da geçerli olacak.

Sivil şehitleri yakınına maaş, iş ve burs

Türkiye tarihinin en acımasız darbe girişimi sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlar, “sivil terör mağdurluğu” kapsamından öteye geçerek, Türkiye’nin “kahraman sivil şehitleri” olarak anılacak. Bu darbe girişimi sonrasında 3 ay süreyle OHAL ilan edilirken, 23 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile hayatını kaybeden vatandaşların “şehit”, yaralananların da “gazilik” kapsamına alınması kararlaştırıldı. Böylelikle hayatını kaybeden 179 şehidin yakını, şehit yakınlarına sağlanan “maaş”, “kamuda iki istihdam”, “faizsiz konut kredisi”, “Türkiye genelinde ücretsiz ulaşım” ile “devlet veya özel rehabilitasyon merkezleri, yurtlar ve huzurevlerinde ücretsiz barınma imkanı”, “çocuklara burs sağlanması” gibi hakların tamamından faydalanabilecek. Buna yönelik işlemlerin tamamı illerde valilikler bünyesinde oluşturulan “zarar tespit komisyonlarınca” karara bağlanacak. Komisyonların alacağı karar doğrultusunda, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına öncelikle tazminat ile aylık 900 liraya yakın maaş bağlanması sağlanıyor. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...