Geçmişten geleceğe

Düzenleyen:
Geçmişten geleceğe

GÜNDEM Haberleri

Temeli İstanbul’un fetih günü olan 29 Mayıs’ta atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Malazgirt ve Büyük Taarruz’un yıl dönümünde açıldı. 39 ayda tamamlanan köprü, trafiği rahatlatacak. Kamyon ve tırlar sadece Yavuz’dan geçecek. Otomobiller için geçiş ücreti 9.90 TL olacak

ALİ ÇELİK-ÖNDER ÇELİK

Türkiye dün tarihî günlerinden birini daha yaşadı. Milletçe dev bir projeyi daha ülkemize kazandırmanın gururunu yaşadık. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa’yı denizin üzerinden üçüncü defa birleştirdi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan köprü, 148 kilometre uzunluğundaki otoyolun Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 şerit bulunuyor. Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada bir ilk. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da rekor kırdı. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını edindi. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan köprüyü özel sektör işletiyor. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi bulunuyor. Yeni köprü ile yılda 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. 
OTOMOBİLLER İÇİN 9.90 TL
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 24 kuruş olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak.  Köprüe OGS ve HGS’nin yanı sıra vatandaşın alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı sunulacak. Sonraki süreçte nakit alımlar kaldırılacak. Öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen köprüyü, şu anda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden geçişlerini gerçekleştiren ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.  
YOLUN HEPSİ 2018’DE TAMAM
İstanbul trafiğine nefes aldıracak yeni köprünün Avrupa yakasında Odayeri’nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı. Anadolu yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy’den çıkış ve girişler mümkün olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde çalışmalara başlandı. Tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun tamamı 2018 sonunda hizmete açılacak.

Ünlülerden yeni köprü için özel klip

Sanat dünyasının meşhur simaları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı dolayısıyla özel bir klip yayımladı. 7 şehirde, bir haftada tamamlanan klipte Erkan Petekkaya, Ümit Besen, Mustafa Ceceli, Hande Yener, Orhan Gencebay, Zara, Yavuz Bingöl, Kıraç, Emir Berke Zincidi, Rafet El Roman, Berksan, Ferhat Göçer, Nükhet Duru, Cengiz Kurtoğlu, Zerrin Özer, Tan Taşçı, Fettah Can ve Kutsi yer aldı. Sanatçılar, Türkiye’yi daha ileriye taşıyan her projenin kendileri için gurur kaynağı olduğunu söylediler. 
Köprünün görüntülerinin de görüldüğü klipte ünlü isimler, “Büyüyoruz. Her şey insan için, her şey Türkiye için diyerek. Her geçen gün adım adım büyüyoruz. Şimdi tarihi bir heyecanın arifesindeyiz. Dünyaya bir kez daha imzamızı atıyor, mührümüzü vuruyoruz. Üzerinde raylı sistem olan, dünyanın en uzun asma köprüsüyle iki kıtayı birbirine bağlıyoruz. Kıtaları, kültürleri... Dev bir eser daha sunuyoruz dünyaya. Bu bizim başarımız ve gurur duyuyoruz. Gurur duyuyoruz” mesajını paylaştı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Yenikapı ruhunu yok edemezler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprü açılışında yaptığı konuşmada, her türlü engellemelere rağmen projeyi tamamladıklarını söyledi. Erdoğan, “Yolumuzdan dönmedik. Yapacağız dedik ve Allah’a hamd olsun, yaptık. Siz tankların, topların, F-16’ların önünde duran bir milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı” şeklinde konuştu.
Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için milletimizin arasına her dönem farklı fitne tohumları ekildiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “15 Temmuz defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu ta-rih olmuştur. Türkiye, terörle mücadelede geri adım atmayınca üstelik bir de Ce-rablus operasyonunu başlatınca yeni oyunlar peşine düştüler. Artvin’de CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı işte bu çerçevede değerlendirmemiz gerekiyor. O saldırıda Sayın Kılıçdaroğlu nezdinde ülkemizin 7 Ağustos’ta Yenikapı’da sergilediği birlik ve beraberlik manzarası hedef alınmıştır. Bunları bu çıldırtmıştır. PKK, DAİŞ, FETÖ gibi terör örgütlerinin arkasındaki güçlere sesleniyorum. Kendinize çeki düzen verin. Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor ve gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin.”
Pazar günü şehitleri anmak için Gaziantep’e gideceğini belirten Erdoğan, “Şunu unutmayın; eğer lider taşın arkasına gizlenirse, millet ve ordu dağın arkasına gizlenir. Bu bir kelam-ı kibardır, onun için üzerine üzerine yürüyeceğiz” dedi.
YENİ MEGA PROJELER SIRADA
Erdoğan mega projelerin hızla yürüdüğünü belirterek özetle şunları kaydetti: “İnşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da yetmeyecek, şimdi Çanakkale’ye de bir gerdanlık lazım, Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı.” Konuşmasının ardından açılışı gerçekleştiren Erdoğan, beraberindekilerle birlikte Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle köprüden karşıya geçiş yaptı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: Kamyon ve tırlar artık şehir içine  giremeyecek

Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’a yeni bir gerdanlık taktıklarını belirterek, “İstanbul bir köprü şehridir, köprüler şehridir. Kıtaları, medeniyetler, kültürleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun özetidir” diye konuştu. “Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil” diyen Yıldırım özetle şunları kaydetti: “Bu bir sanat eseri, bir mühendislik köprüsüdür. Bu köprü sadece İstanbul’a hizmet etmiyor. Bu köprü Uzakdoğu’dan yola çıkıp Londra’ya giden tarihi ipek Yolu’ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Köprünün hizmete girmesiyle birlikte bütün kamyonlar, tırlar artık şehir içine giremeyecek. Hepsi ‘Yavuz’ diyecek. Bilindiği üzere 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’ye 18 bin kilometrenin üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürdük. Havayolunu halkın yolu yaptık. Ama işimiz bitmiyor, daha çok işimiz var. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürüttü. Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenleri denizin altından geçirdi, arabaları da denizin altından geçiriyor. Fatih’in torunlarına da bu yakışır. Kıskanıyorlar, çekemiyorlar. Varsın kıskansınlar. Bu ülkeyi ne bölücülere ne de darbecilere asla teslim etmeyeceğiz.”

Geçmişten geleceğe

Dostlarımız da merasimdeydi 

İstanbullular, bayraklarıyla tarihî törene koştu. Açılış merasimine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Merasimde yer alan yabancı devlet adamlarından bazıları­­­ ise şunlar: Bahreyn Emiri Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan’ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili. 

Geçmişten geleceğe

Uçaksavarlı, atlı tedbir 

Tarihî açılış için tören alanı ve çevresinde geniş güvenlik tedbirleri alındı. Jandarma atlı birlikleri devriye görevi yaparken, özel harekat polisleri de yüksek noktalara yerleşti. Bir jandarma helikopteri tören alanı üzerinde devriye uçuşları gerçekleştirdi. Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu zırhlı askeri araçlar, bölgeye hâkim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yaptı. Askeri gemiler, Karadeniz girişinde ve Boğaz’da devriye gezdi. Boğaz’dan gemi geçişleri tören nedeniyle durduruldu. Görevliler, yakında bir cami olmadığı için cuma namazını tören alanında kıldı.

Geçmişten geleceğe

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...