'Tanklarımı değil teröristleri vurun'

Düzenleyen:
'Tanklarımı değil teröristleri vurun'

GÜNDEM Haberleri

“Teröristlerin elindeki Alman Milan silahı, bakıyorsunuz benim tankımı vuruyor. Koalisyon ülkelerinin silahlarının benim tankıma değil, DAEŞ’e, PYD’ye yönelmesi lazım!”

İsmail KAPAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’den iadesi istenen FETÖ için “Başka bir ülkeye gitseler de bunlar kaybederler. Bu kez o ülkeye markaj yaparız” dedi. 71’inci BM Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda dönüşte kendisini takip eden gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın FETÖ ele başı Gülen’in iadesinden Rakka operasyonuna, Fırat Kalkanı harekâtından uçuşa yasak bölgeye açıklamaları özetle şöyle:

BM sisteminin reforme edilmesi konusu bazıları tarafından da dile getirildi, ama bizim gibi kimse somut söylemiyor, kaçınıyorlar, dünya beşten büyüktür tezimi burada işledim, dünya gündemine girmeye başladı. İnanıyorum ki bundan kısa bir süre sonra çok daha farklı olarak dünya gündemine oturmaktan öte, soyuttan somuta geçecektir diye düşünüyorum.

DAEŞ’le mücadele için oluşturulan koalisyon bünyesinde 65 ülke var. 65 ülkenin yer aldığı bir koalisyonla netice alamamak, ancak netice almak istememe mantığıyla mümkün olabilir. Ben bunu açıkça söyledim. Gerçekten netice almak isteniyorsa, ABD ve Türkiye el ele verse bu işi biter. Şu an Suriye’deki DEAŞ’lı sayısı sayısı 10 bin. Bir o kadar da Irak’ta olduğunu kabul edelim. Tüm bunlarla ABD ve Türkiye başa çıkamıyorsa, yazıklar olsun. İmkânlarımızı beraberce ortaya koyarsak, bu işi bitiririz.

Bu işin bitmesi için koalisyon ülkelerinin silahlarının, benim tankıma değil, DAEŞ’e, PYD’ye, YPG’ye yönelmesi lazım. Ama bir bakıyorsunuz teröristlerin elindeki Almanların Milan silahı, benim tankımı vuruyor.

PYD İLE RAKKA OLMAZ

Rakka operasyonuyla ilgili olarak askerî yetkililerimiz ABD ile temasta. Kendileriyle şartlarımız paylaşıldı. Gördüğüm kadarıyla olumlu bir yaklaşım içindeler. 19 Ekim’de Irak merkezi yönetimi ile Musul’da karşı bir operasyon başlatabilecekleri söyleniyor. Ama biz hazırlıklı olmak durumundayız. Musul’da yaşayan Araplarla ilgili olarak eğit donat kapsamında Başika’da eğitim söz konusuydu. Aynı şekilde Peşmergelerin de eğitimi söz konusuydu. Peşmergeler ile Arapların dayanışması çok büyük önem arz ediyor.

Rakka operasyonunda PYD/YPG’nin yer alması durumunda Türkiye’nin yer almayacağı da söylendi. Bu konuda bir gelişme var mı?

Görüşmelerimiz sürüyor ama ABD’lilerin tavrını henüz net olarak görmediğimiz için şu an bir şey diyemeyiz. Tabii ki ABD Rakka işini PYD ve YPG ile gerçekleştirmek isterse, Türkiye olarak böyle bir operasyonda yer almayız.

PYD, Rakka’ya ABD ile kara gücü olarak giderse, biz bu operasyona hava desteği verir miyiz ?

İlgili kurumlarımızla istişare yapmadan bir açıklama yapmam doğru olmaz.

Selahattin Demirtaş’ın Kuzey Irak’ı ziyaretini, Barzani ile görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yakın zamanda arkadaşlarımız da Kuzey Irak’a bir heyet gönderecekler. Barzani’yle görüşmeleri olacak. Bizim yaptığımız çalışmalar ile onların çalışmalarını  yerinde değerlendirecekler. Ondan sonra gerekli değerlendirmemizi yaparız. Ancak o kesimler, özellikle son dönemde, Türkiye’de de dünyada da puan kaybettiler. Kendilerince, dışlanmışlıklarını azaltma gayretleri var. Ama artık o mümkün değil. Kamuoyu araştırmaları da ne durumda olduklarını açık net ortaya koyuyor.

Fırat Kalkanı harekâtı ne durumda?

Harekâta, Cerablus’a girerek başladık. “Eğit Donat” programı içinde eğittiğimiz 1400 - 1500 kadar ılımlı muhalifle girdik. Biz buraya girince, DEAŞ güneye kaçmaya başladı. Şurada Münbiç var. Buranın nüfusunun yüzde 95’i Arap. Yani burası, PYD ve YPG’lilerin yaşadığı bir yer değil. Ama ABD buradaki operasyonları çok önemsediği PYD ve YPG ile yapmak istiyor.

Azez’den Fırat’a bu arada 90-95 km’lik mesafe var. Er-Rai’den güneye doğru El-Bab’ın aşağısına kadar da 40-45 km’lik bir mesafe var. Burada yaklaşık 4.500 km²lik bir güvenli bölge yapalım diyoruz. Burası güvenli bölge olarak ilan edilirse, bize de parasal destek verilirse, bu alanda konut yapımına girebiliriz. Ayrıca sınıra yakın bölgelerde biraz daha iç kısım Türkiye topraklarında da 10 bin konut yapma hedefimiz var. Suudi Arabistan’la müşterek yapacağız bunu. Hedefimiz, mültecileri çadır kentlerde yaşamaktan kurtarmak.

PYD Münbiç’ten çıktı mı tam olarak?

Şu anda sadece cüzi olarak varlar. Orası güvence altına alındığında o da gerçekleşir.

Güvenli bölgeye görüştüğünüz ülkelerin liderleri ne diyor?

ABD güvenli bölge konusunda başından beri bize evet diyor. Olumlu yaklaşıyor. Putin de görüştüğümde hayır demiyor buna. Önemli olan koalisyon güçlerinin yani 65 ülkenin vereceği destektir. Buralardan mali destek gelirse, konut yapımını süratle gerçekleştirebiliriz.

Kerry de son açıklamalarında uçuşa yasak bölgeden bahsetti?

Gelecekleri yer burasıdır. Başka seçenek yok. Güvenli bölgeyi yapmak için uçuşa yasak bölgeye ihtiyaç var. 

SİPARİŞ ÜZERİNE DERECE!

Erdoğan, Türkiye’nin kredi notunu indiren Mooddys’e de mesaj gönderdi. Erdoğan, “Onları pek ciddiye almadığım doğru. Çoğu kez sipariş üzerine derece verdiklerini, dolayısıyla güvenilir olmadıklarını düşünüyorum. Çünkü bunların bize kendilerince kusur bulurken, batmak üzere olan bir ülkenin durumunu dört derece birden yükselttiklerini gördük” dedi.

Suudi Arabistan'a 11 Eylül desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisinin 11 Eylül saldırıları konusunda Suudi Arabistan’a yönelik aldığı karara da tepki gösterdi. Erdoğan, şunları söyledi: “Obama’nın bu kararı onamayabileceği de konuşuluyor. (Obama dün tasarıyı reddetti) Hukukta suçların şahsiliği esastır. Birkaç Suudlu terör suçu işledi diye Suudi Arabistan’ı devlet olarak sorumlu tutamazsınız. FETÖ’nün elebaşı ABD’de yaşıyor. Türkiye’de yaptığı terör de ortada. Şimdi bizim ABD’yi cezalandırmamız mı lazım? Bunu Biden’a söyledim, ABD bu tavrını sürdürürse, Türkiye cumhurbaşkanı olarak buna ilk karşı çıkacak kişi ben olurum. Bu tür konularda dayanışma içinde olmalıyız. Aksi takdirde dünyadaki egemen güçler istedikleri zaman istedikleri ülkeye kendi kafalarına göre ceza kesebilirler.”

CHP'DE MHP'DEKİ GİBİ FETÖ HASSASİYETİ YOK

Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin girişimleri sürüyor. Biden ile yaptığınız görüşmede somut bir gelişme var mı?

FETÖ ile ilgili bütün belge ve bilgilerimizi Amerika ile paylaştık, paylaşmaya devam ediyoruz. FETÖ konusunda herkes gereken hassasiyeti göstermeli. Bunlar kaçacak delik bulamamalı. ABD’li yetkililer, bu konunun yargı sistemiyle de alakalı olduğunu belirterek şu mesajı veriyorlar: ‘gönderdiğiniz belge ve bilgiler, mahkemelerimizde değerlendirecektir. Yargıdan olumlu istikamette bir karar çıkması halinde, biz hemen gereğini yaparız, bundan hiç endişeniz olmasın’.

Gülen’in iadesi konusunda ABD niye direniyor?

Biz iade talebiyle ilgili olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Meseleyi Obama’ya, Biden’a anlattık. ABD makamlarına 17-25 Aralık’la alakalı 85 koli belge gönderdik, 15 Temmuz ve sonrası ile ilgili yargıda birikenler de gönderiliyor, gönderilecek.

FETÖ ile mücadele konusunda, içeride ne durumdayız. Tehlike geçti mi?

Kanserli hücreler tümüyle ortadan kaldırılmadan, bu işin bittiğini söylersek kendimizi aldatırız. FETÖ ile iltisaklı memurları görevden alma işlemi bu mücadele çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Kanserli hücrelere rastlandığı müddetçe de devam edecek. Bu mücadelede ana muhalefet liderinde MHP’deki hassasiyeti görememek üzücü. Bunların pek çok kurumda yuvalandıklarını biliyoruz. ‘At izi it izine karışmış’ dedim. Bunların izleri doğru biçimde temizlenene kadar bu süreç devam edecek. Mücadelede mesafe alınmadı mı? Ciddi mesafe alındı.

Gülen’in ABD’den başka bir ülkeye gidişi için zemin hazırlandığı şeklinde iddialar var.

Bu tür iddialar, dedikodular var. Başka bir ülkeye gitseler de bunlar kaybederler. Bu kez o ülkeye markaj yaparız. Hepsinden önemli olan şey, halkımın bunları artık tanımış olmasıdır. Süreç artık onların lehlerinde değil, onların aleyhlerinde işliyor. İnşallah neticeyi de bir önce görürüz.

ATLAYIP GELSELERDİ

Darbe girişimi sonrasında Batı’nın tavrını daha önce “40 gün geçti gelen olmadı” diye eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’de “Milletim olmasa burada olmazdım’ dediği hatırlatılıp ikili görüşmelerde yaşananları konuşan oldu mu, itirafları oluyor mu” sorusuna da ilginç cevap verdi. Erdoğan, “Tabii ki konuşuluyor yaşananlar. Genel itibarıyla itiraflar olumlu, olumsuz itiraf yok. Ama önemli olan söylenilenlerin fiiliyata da yansıtılmasıdır. Bu noktadaki eksiklikler konusunda bize hak veriyorlar. Bu süreç içerisinde en samimi yaklaşımı Katar sergiledi. İnsan tabii ki dar günlerde zor zamanlarda insanların atlayıp gelmesini istiyor. Paris’teki terör eylemi karşısında dayanışma için oraya yürüyüşe gidenler, keşke aynı dayanışmayı 15 Temmuz darbe girişimi karşısında da sergileselerdi” dedi.

BURADA BİR ART NİYET VAR

Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. Neticede kendi vatandaşımızın bir başka ülkede tutuklanmasına duyarsız kalamayız. Kaldı ki gerek Adalet gerek Ekonomi Bakanlığımızın yaptıkları çalışmalara göre, bu kişinin bir suçu da bulunmuyor. İran da aynı şeyi söylüyor. ABD Adalet Bakanlığının bu davayı havale ettiği mahkeme de ilginç. Savcı Bharara da hakim Richard Berman da, Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı Sarraf’ı tutup orada FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor. Biden’e bunları anlattım. ‘Ben bu kadarını bilmiyordum’ dedi. Hukukla değil, ilişkiler ağıyla başka işler çevirme peşindeler.
Enteresandır, mesela tutup iddianameye eşimin TOGEM’in kurucusu olduğu, benim o dernekle ilişkim olduğu falan yazılıyor. Ama o derneğin kurucuları arasında ne eşim var ne de ben. ABD hukukunda ‘egemen bağışıklık’ diye bir madde var. Buna göre devlet başkanlarının herhangi bir mahkemeye konu yapılabilmesi mümkün değil. Buna rağmen iddianamede adımızın geçirilmeye çalışılması, işin içinde art niyet olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...