Cumhurbaşkanı’na ‘çifte adaylık’ formülü

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı’na  ‘çifte adaylık’ formülü

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanlığına aday olan parti genel başkanı milletvekilliğine de aday olabilecek, seçilememesi durumunda vekilliği de düşmeyecek.

Yücel Kayaoğlu ANKARA - AK Parti ile MHP arasında yürütülen anayasa görüşmelerinde ‘Esasa’ ilişkin önemli mesafe alırken, bazı detaylarla ilgili son karar bugünkü liderler görüşmesinde verilecek.  Edinilen bilgilere göre MHP’nin, parlamento seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin ayrı tarihlerde yapılması ve cumhurbaşkanı olan kişinin ‘üyelik’ dışında parti ile bağı olmaması talebine Bahçeli ile Yıldırım arasında yapılacak görüşmede karar verilecek. AK Parti bu itirazlara farklı alternatifler hazırladı.
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün saat 14.00’te Çankaya Köşkü’nde bir araya gelerek cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişikliğine noktayı koymaları bekleniyor.
Parlamento seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçiminin farklı tarihlerde yapılmasının ‘bazı sakıncalara sebep olacağına’ yönelik hazırlanan gerekçeler Yıldırım tarafından Bahçeli’ye iletilecek. Bunun yerine, cumhurbaşkanlığına aday olan bir parti genel başkanının aynı zamanda milletvekilliğine aday olabilmesi, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda milletvekilliğinin düşmesi, cumhurbaşkanı seçilememesi hâlinde ise yola milletvekili olarak devam etmesi formülü tartışılıyor. Böylece, partisi Meclis’e girmesine rağmen, genel başkan sıfatı ile bir kişinin parlamento dışında kalması riskinin ortadan kaldırılması planlanıyor.

SİSTEMİN YÜRÜRLÜK TARİHİ
Cumhurbaşkanlığı sisteminin yürürlük tarihi olan 2019’dan önce, sisteme ilişkin hangi hükümlerin uygulamaya gireceği konusunda ise iki ayrı alternatif üzerinde duruluyor. Bunlardan birincisi, 2019’a kadar bir nevi yarı başkanlık uygulamasına geçilmesi. Buna göre, başbakanlık kurumu devam edecek ama kabineye sürekli Cumhurbaşkanı başkanlık edecek. Cumhurbaşkanı yeni anayasada kendisine tanınan bazı yetkileri de kullanacak. Diğer alternatif ise 2019’dan önce başbakanlık sistemine tümüyle son verilerek, cumhurbaşkanlığı sisteminin fiilen uygulanması. Bu alternatiflerden hangisinin anayasa metnine koyulacağına iki genel başkanın bugünkü görüşmesinde ortaya çıkacak.

AK PARTİ VE MHP
KRİTİK ZİRVE BUGÜN

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, yeni anayasa çalışmaları kapsamında Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugün saat 14.00’da üçüncü defa bir araya geleceğini açıkladı. Aktay, “İlk etapta 3 seçeceğimiz vardı, bu 3 seçenekten iki tanesi elendi ve tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Yine adı Cumhurbaşkanlığı olacak, Cumhurbaşkanlığı sistemi olarak devam edecek ama teknik olarak gereken değişikliklerin yapıldığı bir metin olacak. Öyle zannediyorum ki yarın itibarıyla metne son şekli verilerek, en kısa sürede Meclis’in gündemine sunulacaktır” dedi. AK Parti ile MHP arasındaki ilk temas 17 Ekim’de olmuş, ikinci görüşme ise 10 Kasım’da gerçekleşmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...