Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anayasa için uzlaşma çıktı

Düzenleyen:
Anayasa için uzlaşma çıktı

GÜNDEM Haberleri

Yıldırım ve Bahçeli anayasa değişikliğinde noktayı koydu. AK Parti ve MHP “partili cumhurbaşkanlığı” konusunda uzlaştı. AK Parti teklifi imzaya açtı, MHP destek verecek.

İsmail Sonsuz ANKARA

AK Parti ve MHP’nin ‘sistem tıkanıklığı’nın önünü açmak için bir süredir üzerinde çalıştıkları Anayasa değişikliği görüşmeleri ‘mutlu son’la bitti. İki parti “partili cumhurbaşkanlığı” konusunda uzlaştı. Partili cumhurbaşkanlığını içeren anayasa değişiklik teklifi önümüzdeki hafta Meclise gönderilecek. 

12 maddede esasa ilişkin tam anlaşma sağlanırken 2019’a kadar sistemin nasıl uygulanacağını içeren geçiş hükümleri konusunda kurmaylar düzeyinde bir çalışma daha yapılacak. Heyetler, önümüzdeki haftaya kadar son düzenlemeleri gerçekleştirerek teklifi Meclise sunmaya hazır hale getirecek. Hazırlanacak teklifin ‘ortak’ olarak verilmesinden vazgeçildi. AK Parti, kendi teklifi olarak Meclise gönderecek. Bu doğrultuda teklif, AK Parti milletvekillerinin imzasına açıldı. Grup yöneticileri imzaları almaya başladı. Buna karşılık MHP, hem Anayasa Komisyonu’nda hem de Genel Kurul aşamasında bu teklife destek verecek. Teklifin en çok merak edilen noktalarından biri, seçilecek Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğini kesip kesmemesi hususuydu. Bu konuda ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’nda karar kılındı. İki lider, görüşmenin ardından basın toplantısıyla tarihi uzlaşmayı kamuoyuna duyurdu. Başbakan Yıldırım, “Gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak Anayasa değişiklik teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız” dedi. AK Partililer, teklifin en başında Başbakan Yıldırım’ın imzasının olacağını ve törenle teklifin Meclise sunulacağını bildirdi.

REFERANDUM YAZ BAŞI

Meclis’te, önce Anayasa Komisyonunda ele alınacak teklif, Ocak ayında da Genel Kurula gelecek. Yıldırım “Biz, niyet hayır, akıbet hayır anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz” derken, teklifin takvimini de hatırlattı. Yıldırım, “Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yasa çok açık: 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra 60 günlük süre ilave edebilirsiniz. Her şey yolunda giderse, yaz başında öyle bir durum olabilir” diye konuştu.

Teklifin önemine işaret eden Yıldırım “Mevcut durumun, mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarını çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki, geleceğimiz için siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır” ifadesini kullandı. Değişiklik ‘partili Cumhurbaşkanı’nın da önünü açacak. Yıldırım “Bu değişiklikte, Cumhurbaşkanı’nın eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur” dedi.

"350 EVET" BEKLENİYOR

Hâlen Meclis aritmetiğine göre AK Parti’nin 317 milletvekili bulunuyor. Bunlardan 316’sı oy kullanabilecek. MHP’nin de 40 sandalyesi var. 5 milletvekili, teklife ‘Hayır’ diyeceğini en başta açıklamıştı. Anayasa değişiklik teklifleri ‘gizli’ oylamaya tabi tutuluyor. Dolayısıyla teklife CHP ve HDP’den de destek gelebileceği belirtiliyor. AK Partililer, 350 civarında bir çoğunlukla, teklifin referanduma taşınacağını dile getiriyor. Teklifin Anayasa Komisyonu’nda bu ay, Genel Kurulda ocak ayında değerlendirilmesi bekleniyor. Anayasa gereği, Meclis Genel Kurulunda teklifin kabulünden 60 gün sonra referandum yapılıyor. Bu da, ocak sonunda teklif kabul edilir ve 330 üzerinde bir çoğunluğu yakalarsa, mart sonu veya nisan başında referanduma işaret ediyor.

PÜRÜZLER GİDERİLDİ

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...